Worst van speenvarken

Er zijn weer plannen om in oktober worst te gaan maken en omdat ik sinds de vorige keer nogal wat nieuwe oude kookboeken aan de collectie heb kunnen toevoegen snuffel ik die eens door op dit onderwerp. Te beginnen met Susanna Eger uit Leipzig, 1745. Veel recepten voor eenheidsworst, dat is Susanna de Huisvrouw. Maar Susanna de Cateraar heeft ook een bijzondere aanvulling. Speenvarkenworst. De vraag is of je dit wel een worst kunt noemen, want darmen komen er niet aan te pas. Spannend om het een keer te maken is het recept wel. Lees maar mee:
Een Spaanse worst van Speenvarken
Neem een klein speenvarken. Als het schoongemaakt is snijd je er de kop en voeten vanaf. Trek er dan de huid af, houd die heel. Hak dan het vlees klein en hak er vers spek door. Breng het op smaak met zout, peper, kardemom, foelie, gedroogde rozemarijn, en fijngehakte citroenschilletjes. Meng alles goed dooreen. Spreid het mengsel egaal over de huid en rol het stevig samen en bind het aan het eind en over de hele worst goed dicht met garen. Doe in een grote ketel half bouillon half water, worst erin, deksel erop, breng het geheel aan de kook en laat koken tot het vlees gaar is. De kop en voeten kun je meekoken, maar niet te gaar en week, dus haal die er op tijd uit. Dek alles goed af tot het afgekoeld is. Leg dan de kop in het midden van de schotel, de voeten op de vier hoeken. Snijd de worst in plakken en schik die rond de kop met steeds een schijfje citroen er tussen. Leg ook citroen op de rand. Versier met verse rozemarijntakjes en verse laurierblaadjes. Dis het op met azijn en peper erbij.
Het lijkt me ontzettend leuk om te maken, smaakvol en sierlijk opgedist.
Labels: Worst speenvarken kookboek
3 reacties:
Wat een leuk blog!
Toevallig las ik een boek van de Zweedse schrijver T.Lindgren waarin balkenbrij (in allerlei soorten en ingredienten) een prominente rol speelt. Ik vroeg me af of het een van de oudste recepten is? ook hier?
Balkenbrij is van oudsher het laatste dat je maakt na de slacht, als de worsten gekookt zijn. Dan bind je het kookvocht waarin restjes en kruimels zitten met boekweitmeel. Rommelkruid is de verzamelnaam voor de specerijenmix. Hoe oud het gerecht precies is? Dat is moeilijk te zeggen. Maar minstens een eeuw of vier,vijf schat ik zo in. Natte vingerwerk, dat wel, maar afgaand op de spullen die er in gaan.
bedankt! ja... rommelkruid! Mooi woord ook!
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage