<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 18, 2010

Zomerappelen


We plukken en verorberen de laatste Yellows op dit moment. Een heerlijk frisse vroege zomerappel met een aangenaam zuurtje. Misschien wel de vroegste die er is. Eigenlijk heet hij Yellow Transparent, het vruchtvlees is helder en wit, de schil zachtgeel. Heel apart, je hebt heel grote en heel kleine aan de boom hangen, en ze zijn soms ook wat onregelmatig van vorm. De oorsprong van dit ras moeten we zoeken in het Baltische gebied.

Behalve als handappel zomaar opeten, kun je er natuurlijk meer mee doen, zoals een compote maken. Geen suiker toevoegen, dat is zonde. Zo zuur zijn ze nu ook weer niet. Gewoon schijfjes in een eetlepel goede roomboter gaar smoren. Of in een bodempje Rijnwijn stoven.
Heerlijk als bijgerecht bij - jawel - kip, maar ik vul er liever ouderwetse flensjes mee.

Vroeger stoofden ze de appelpartjes ook wel in reuzel, maar ik vind reuzel een erg penetrante smaak hebben en dat is dan weer jammer van de subtiele Yellows.
De yellows hier aan de boom zijn nog wat groen, echt eetbaar zijn ze wanneer nog ietsje geler. Maar ja, ze vallen graag, als ze rijp zijn, en dat fotografeert zo lastig.

Labels:

1 reacties:

Blogger aafke7 zei...

Hier valt de notaris al!

18 augustus 2010 om 10:18  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage