<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, september 22, 2010

Hoestdrankje


In de tijd dat er nog geen hoestbonbons, aspirientjes en griepprikken op de markt waren, was de huisvrouw ook de huisapotheek. Ook in de 18e eeuwse kookboeken zul je nog recepten aantreffen voor huismiddeltjes tegen allerhande kwalen. Je moest in die tijd wel van alle markten thuis zijn om een ordentelijk huishouden te runnen.
Neem nou dit hoestdrankje, enigszins hertaald voor de leesbaarheid:


Recept voor den Hoest of een kwade borst

Neemt zes lepels hysopwater, zes lepels marjoraanwater, zes lepels ereprijswater, zes lepels vlierwater, zes lepels venkelwater, zes lepels rozenwater, tien lepels Rijnwijn, zes lepels bronwater, vier lepels gemalen kandijsuiker en dat tezamen in een pot gekookt, zo lang als men een hard ei laat zieden; hier van moet men des morgens als men opstaat en des avonds als men te bedde gaat, twee lepels gebruiken; als men over dag hoest, kan men ook wel een lepel vol gebruiken, en ook des nachts.

Hysop, marjoraan, vlier, venkel, rozen, die gebruiken we nog wel in de keuken, maar ereprijs? Hiermee wordt naar alle waarschijnlijkheid de Veronica officinalis bedoeld en niet dat schattige felblauwe bloempje in het grasveld. Ereprijs - in de homeopathische medicijnkast - schijnt mild slijmoplossend te werken bij luchtwegaandoeningen en ontstekingen tegen te gaan.
Het zit ook in de Ricola kruidenthee en kruidensnoepjes.

Labels:

3 reacties:

Blogger Yvon zei...

Ehm, ik geloof dat ik het maar op Fisherman's Friends houd ;-)

22 september 2010 om 13:11  
Blogger Lizet Kruyff zei...

En ik op Ricola, waarom al die moeite doen, Ricola is ook heimweesnoep. Ooit met wintervakantie in Zwitserland bij dichte Gotthardtunnel gekocht in minidrogisterij in Altdorf, eh... ik denk 1963!

22 september 2010 om 15:28  
Blogger Yvon zei...

Ricola... zegt me niets. Uit '63, jemig, toen was ik nog niet eens geboren :-) Aanrader bij Jamin zij de Finse zoute dropjes, in kogelvorm tot doodskopjes en superzout.

23 september 2010 om 00:03  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage