<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, september 21, 2010

IJsjes voor een roestige keelWord alweer wakker met een keel als schuurpapier en koortsige wangen. En een enorme trek in ijs om de keel te smeren en te doen slinken. Van dat lekkere, zelfgemaakte ijs. Een paar bolletjes hartige tomatensorbet, daar heb ik wel trek in. Pittig en gezond. Ja, dat laatste gaat het worden. Handig zo'n ijsmachine en een recept gebaseerd op dat van Gordon Ramsay.

Roomijs kom je al in de 18e eeuwse kookboeken tegen. Vooral gewoon als roomijs, vanille-ijs, of chocoladeijs. Maar ook sorbetijs van citroen, sinaasappel of frambozen-aalbessen.

Bloody shame sorbet

Voor een halve liter heb je nodig: 50 gram kristalsuiker, 15 ml water, 1 stengel bleekselderij grof gehakt, bosje basilicum waarvan je de blaadjes fijnscheurt, 300 ml tomatensap, sap van een halve citroen, scheutje Worcesterhire saus of glutenvrije ketjap (tamari), snufje chilipoeder of druppel Tabasco, zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

En zo doe je het: los de suiker op in het water boven een matig vuur. Zodra de suiker is opgelost doe je er de bleekselderij bij en breng je het aan de kook. Laat het een minuut of vijf koken en giet het vocht dan door een zeef in de kom. Doe de bleekselderij weg. Doe de basilicumsnippers in de warme prut en laat dit trekken tot de vloeistof is afgekoeld. Voeg er het tomatensap, het citroensap en de smaakmakers aan toe en roer goed. Zeef het geheel nog een keer om de basilicum eruit te halen.
Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er sorbetijs van. Als je dit niet gewoon als ziekenkost serveert, maar als grappig voorgerecht, dan kun je er wat vers gedroogde tomaatjes bij geven en een takje basilicum. Toefje crème fraiche of zure room zet de gasten snel op het linkerbeen. Kan grappig zijn.

Labels:

3 reacties:

Blogger Yvon zei...

Grappig! Heb ik net tomatensap gehaald voor een wodkaloze Bloody Mary. Dit is ook een goed idee. Jij bent dus ook al slachtoffer van de verkoudheids/griepepidemie. Komt geen einde aan hier :-(

22 september 2010 om 13:15  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Klopt, het duurt eindeloos, kibbesoeb, tomatensorbet, caramelvla, ik word er nogal wee van en het helpt allemaal weinig. Vast de schuld van nat augustus!

22 september 2010 om 15:25  
Blogger Yvon zei...

Nat weer: ook. Volgens een huisarts op tv een behoorlijk besmettelijk virus. Koppelen ze daar ook nog aan dat populaire mensen 2 weken eerder ziek worden vanwege sociale contacten. Van sommige onderzoeken word je een beetje moe ;-)

23 september 2010 om 00:06  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage