Koeken Bakken - vervolg

Straks weer naar Den Bosch toe, overleggen op het Stadsarchief over de Historische Smaakmarkt voor de Week van de Geschiedenis. Meteen even bij de Broodspecialist langs om te vragen hoe het met de middeleeuwse kruidenbol gaat. Hij werkt al lang met zuurdesembrood, dus dat is mooi meegenomen. Thuis kun je natuurlijk ook experimenteren, maar dan met bakpoeder erbij, rijst het wat gemakkelijker.
Middeleeuwse kruidenbol
Dit heb je nodig: 800 gram tarwemeel, snufje zout, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel korianderpoeder, 1 theelepel (staart)peper, 120 gram bruine suiker of honing, zuurdesem, 1 theelepel bakpoeder, 200 ml melk, 150 gram boter of ander vet, 1 losgeklopt ei, anijszaadjes.
En zo doe je het:
Zeef het meel en voeg specerijen en zout toe. Werk de boter erin tot een korrelige massa ontstaat. Laat de gist met wat lauwe melk en een theelepel honing of suiker werken. Als het schuimt, dit met het geklopte ei, het bakpoeder en de overgebleven honing of suiker bij het deeg doen. Meng het tot een stevig deeg met de melk en kneed het goed dooreen. Omdat het een kleverig geheel is heb je nogal wat extra bloem nodig op je werkvlak. Is het deeg elastisch genoeg, laat het dan in een ingevette kom onder een theedoek op een warme plaat rijzen tot dubbele omvang. Opnieuw een paar minuten stevig kneden. Doe het deeg dan in een broodblik, of maak er kleine ronde bolletjes van. Bestrooi de onderkant met anijszaadjes. Laat het narijzen. Kwast de bovenkant in met melk en bak 25 minuten in een voorverwarmde oven 200 graden Celsius. Dek de bovenkant af met folie en laat het brood nog eens twintig minuten bakken of zo lang tot het gaar en knapperig is op 175 graden Celsius.
Het recept komt uit mijn boek Twintig Eeuwen Koken en Eten uit 1997, het plaatje is uit het Getijdenboek van Katharina van Kleef.
Labels: Brood Middeleeuwen
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage