<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 17, 2010

Kruidenwijn in een Vriendenkroes


In Den Bosch vind je dit type steengoed om met vrienden uit te drinken. Het ding heeft drie oren, dus je kunt hem gemakkelijk doorgeven, zo vertelde mij een der stadsarcheologen indertijd. Schattig baardmannetje met drie gezichten. Wat zou er in gezeten hebben? Bier? Wijn? Kruidenwijn? Kan allemaal natuurlijk. Maar misschien - omdat het een speciaal mooi kannetje is - toch wel sjieke wijn en kruidenwijn.
En omdat ik hier met een redelijk dikke keel zit, een recept voor kruidenwijn. Kan ik me voor vanavond vast op verheugen. Een glas warme kruidenwijn en ik val geheid in slaap zonder hoesten.

Een recept vind je in het Antwerpse Notabel Boecxken van Cokeryen, uit 1514. Hier een moderne versie daarvan:

Hypocras

Neem een goede fles witte wijn. Doe die in een pan met dikke bodem en doe er een half pond bruine suiker bij. Doe in een linnen zakje drie stokjes kaneel, twee centimeter geschilde gemberwortel, twee centimeter geschilde galanga (laos), een eetlepel korianderzaad en een eetlepel cardemom. Verwarm het geheel en laat dit enige tijd op een laag vuur trekken. U kunt desgewenst het drankje kleuren met kalmoes. Drink het warm of koud uit een mooi glas, want zulke leuke kroesjes hebben we niet meer.

Labels:

1 reacties:

Blogger MariĆ«lla zei...

Lijkt me best aannemelijk, kruidenwijn. Ik heb een moderne grijsaardenwerken mok die ik ook eens gekregen heb als zijnde 'mok voor bisschopswijn'.
Maar bier kan ook. Misschien gewoon wel beide. Hij is in ieder geval schattig, die baardman ;-)

18 september 2010 om 11:36  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage