<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, september 16, 2010

Pleidooi voor de PeulvruchtRegelmatig krijg ik heel aardige reacties op dit blog. En wanneer er een vraag gesteld wordt ter verduidelijking of aanvulling van wat ik geschreven heb, wil ik ook reageren. Maar eigenlijk is dit blog er niet voor de discussie. Die voeren we op www.foodlog.nl. En voor de gezellige dialoog is er twitter. Mijn blog is meer een uithangbord. Kijk eens, wat ik nu weer ontdekt heb, waar ik nu mee bezig ben, spannend! Tijd om op alle reacties in te gaan heb ik gewoonweg niet. Tenslotte is er nog zoveel te ontdekken, vragen zoveel instanties tegenwoordig om advies, en is er zoveel te lezen en te onderzoeken. Dus mijn excuses daarvoor en ik hoop op jullie begrip ervoor. Aan de slag maar weer.
Gisteren discussiebijeenkomst over de alternatieve eiwitconsumptie in Kasteel Maurick, met lieden uit de zorg, het onderwijs en de industrie. Had gewoon Voorbij het Vlees kunnen heten, maar kreeg de Dunglish titel More than Meat Alone.

Mijn stelling: vleesvervangers hebben we helemaal niet nodig. We hebben tenslotte peulvruchten, die een prima natuurlijke en duurzame eiwitbron vormen. Daarom hebben Yneke Vocking, Onno Kleyn en ik ook de Bruinebonenbende opgericht. Voor koks in de horeca zijn vleesvervangers ook lastig te verwerken, het ruikt en voelt niet als vlees en ziet er ook niet zo uit. Terwijl koks werken met reukzin en tastzin en natuurlijk hun ogen. Vandaar mijn pleidooi voor peulvruchten. Het wordt er ook echt weer voor, al is het natuurlijk onzin om alleen in de maanden met een r aan de bonen te gaan. Je kunt ze het hele jaar door eten. En historisch is het ook geheel verantwoord, peulvruchten maken al sinds de prehistorie deel uit van ons dieet. Vandaag dus een supersnelle Toscaanse peulvruchtensoep Wel even wat hakwerk.

Toscaanse Peulvruchtensoep


Dit heb je nodig: 2 teentjes knoflook uit de knijper; 1 grote ui, fijngehakt;
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt; 2 eetlepels olijfolie;
1 blikje tomatenl 1 liter kippen- of groentebouillon; 2 dl Italiaanse witte wijn;
1 blik Italiaanse witte bonen (cannellini); 1 blik linzen; ruim oregano en tijm; versgemalen zwarte peper, 1 ons salami aan flinters; 1 ons ontbijtspek in flinters; grofgeraspte Parmezaanse kaas of Sardijnse pecorino (geitenkaas); verse basilicumblaadjes.

En zo doe je het: Doe de olie in een grote pan met dikke bodem. Roer er de knoflook, ui en paprika door en laat dit zachtjes pruttelen. Doe er de tomaten bij en roer ze er goed doorheen. Doe er de oregano en tijm bij.
Giet er dan de bouillon bij en de wijn. Breng de massa aan de kook en doe er dan de peulvruchten bij. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het een paar minuten sudderen. Zorg dat het geheel vochtig genoeg is. Desgewenst mag er nog wat water bij.
Maal er naar smaak zwarte peper over.
Rasp de kaas en doe die in een gezellig kommetje en zet dat op tafel.
Bak in een licht ingevette bakpan de flinters salami en ontbijtspek knapperig.
Doe de soep in de borden en strooi er wat van het spek-salami mengsel over. Strooi er wat fijngescheurde blaadjes basilicum over. Zet de resterende basilicumblaadjes in een kommetje op tafel bij de kaas. Kan iedereen naar smaak kaas en groen toevoegen. Bakje stokbrood erbij mag ook.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage