Smaak van soep uit de 19e eeuw

Gisteren bij Rungis in Barendrecht een smakelijke collectie 19e eeuwse groente opgehaald. Wat? Dat is even een verrassing, leuker voor degenen die morgen de moeite nemen om naar de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan het Smallepad in Amersfoort te komen. Vandaag ga ik verder met de voorbereidingen. Ouderwetse appels plukken, de broodjes ophalen en een grote pan soep maken. En natuurlijk op jacht naar bloemen om het stilleven te completeren. Het eenvoudigst is natuurlijk een bos zonnebloemen comme Vincent, ik zie wel wat de omgeving te bieden heeft. Het meeste werk gaat natuurlijk zitten in de soep. Bouillon trekken, groente schoonmaken en koken, de boel pureren en zeven, binden, proeven. Voor de zekerheid maak ik hem vegetarisch zodat de moderne 21ste vleesmijder ook kan meedoen, maar dat was in de 19e eeuw natuurlijk helemaal niet het geval.
Daarom hier het ietwat hertaalde oorspronkelijke basisrecept voor vier tot zes personen. Tip: gebruik bij het trekken van bouillon wat foelie, dat was heel populair in de 19e eeuw.
Soep van groentepuree
Maak een puree van een kilo groente, zoals pastinaak, gele wortel, peterseliewortel, of schorseneer door deze groente schoon te maken en gaar te koken in weinig water. Daarna drukt men ze door een zeef en doet ze in een ruime pan.
Leng de puree aan met ruim een liter vleesnat (lees: bouillon). Je kunt de soep garneren met vleesballetjes, macaroni, en desgewenst met een of twee eieren binden. Voor vleessoepen is dat minder nodig. Vind je de soep te dik, voeg dan nog wat vleesnat toe. Dien de soep op met wat blaadjes peterselie, kervel of zuring.
Labels: Groentepureesoep
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage