<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, oktober 26, 2010

De boeren uit de streek


Voorlopig raak ik nog niet uitgeblogd over de Historische Smaakmarkt in Den Bosch afgelopen weekend. Want we hebben het helemaal nog niet over de boerenorganisaties gehad, die de vijf historische kramen 'sponsorden'. Zaterdagmorgen werden de meest prachtige producten uit de streek aangeleverd: boerenkolen als bruidsboeketten, bolle bietjes, aardappelen, mollige kroppen sla, winterwortelen en bospeen. Glanzende rode en groene paprika's, bloemkooltjes, spitskooltjes, witte, groene, savoye, rode kool, de laatste aardbeien, prachtige peren, nou ja, te veel om op te noemen. Een groene aanvulling op de historische kramen. Van Middeleeuwse kardoen tot hypermoderne sla. Minikropjes Selanova als een corsage zo mooi. De Maasmeanders, de Duinboeren, het Groene Woud, en wie vergeet ik nu? Als - zoals trending lijkt te worden - tachtig procent van ons voedsel straks groente is ten opzichte van atwintig procent vlees - dan hebben deze boeren een toekomst! En heeft Den Bosch waarschijnlijk nog genoeg boeren in de streek om al die groente te leveren. Want we moeten echt heel zuinig zijn op onze boeren.
Stel je maar eens even dit rampscenario voor: De boontjes uit Egypte kunnen niet worden ingevlogen omdat de kerosine voor de vliegtuigen niet geleverd kan worden omdat boze burgers staken en de brandstofdepots blokkeren. Klinkt dat halverwege bekend in de oren? Dan is het misschien zinvol om na te denken over de herkomst van ons voedsel: ommeland van de stad, streek, regio, land, buurlanden. Think global, grow local. Er zijn al genoeg producten die echt van ver móeten komen, zoals koffie, thee, specerijen, zuidvruchten, die haalden we in vroeger eeuwen ook al van ver.

Vandaag een stevige groentesoep, zoals ze die in Frankrijk maken. Een snelle versie. Zelf witte bonen weken kan natuurlijk ook, voor de 'slow' versie. Kijk dan of je echte dikke witte pronkbonen kunt krijgen.

Garbure Béarnaise

Dit heb je nodig: 1 grote pot of groot blik witte bonen, 4 geschilde aardappelen in stukjes, 200 gram sperziebonen, 200 gram fijngesneden groene kool, 2 teentjes knoflook uit de knijper, zout, peper, oregano, 300 gram confit van eend of gans, olijfolie, tenminste 1 liter water.
En zo doe je het: Doe de olijfolie in een stevige pan en laat die een beetje opwarmen. Smoor daarin de aardappelen, sperziebonen en groene kool heel kort. Doe er de knoflook door en dan de confit. Goed roeren en dan de oregano erbij. Water erop gieten en aan de kook brengen. Laat deze soep gaar worden in ongeveer een half uur, of als de aardappelen gaar zijn. Afmaken op smaak met zout en peper, en desgewenst een mespuntje scherpe paprikapoeder. Haal de confit eruit en peuter het vlees van de botjes. Doe dan het vlees weer terug in de pan. Nogmaals goed doorroeren. Opdienen met geroosterde sneetjes stokbrood. U kunt de soep nog rijker maken door een stevige rookworst of een stuk salami of chorizo mee te laten koken. In het laatste geval hoeft u geen paprikapoeder toe te voegen. Kunt u geen confit krijgen, neem dan een hamschijf.
En je kunt hem natuurlijk ook vegetarisch maken, laat al de vlezerigheden weg, en gebruik een stevige groentebouillon als basis.

De foto is van de stands van de Maasmeanders, er lijkt weinig publiek. Dat klopt, de foto is voor aanvang van de Historische Smaakmarkt genomen!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage