<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, oktober 08, 2010

Groente van de Markt


Hooft's collega Bredero schreef tal van indertijd zeer populaire toneelstukken. Vaak waren dat aanpassingen van buitenlandse werken die een Hollands tintje kregen. Zo ook Moortje, waarin de dagmarkten van Amsterdam in detail worden beschreven. Hier het stukje over een groenteverkoopster.

Lees even een stukje mee met mijn hertaling:

Je hoort er de wortelvrouw, Trui Dubbelen van Bunschóten:
Wat wil je het liefste dan, pastinaken, bietwortelen of kroten?
Kijk dat hartje is gesloten; ik heb warmoes en groen toekruid erbij,
en Hoornse wortelen en raapjes, die smaken als amberappelen, en rijstebrij.


Dat gesloten hartje slaat óf op mooie dichte kropsla, maar waarschijnlijk op sluitkool. Dit is een mooie traditionele manier om hem te bereiden:

Kapkool op Italiaanse wijze bereid

Dit heb je nodig: 1 verse groene kool, waarvan het blad heel fijn gesnipperd is en de stronk verwijderd; 1 bosje fijngehakte peterselie; 1 bosje lente-uitjes in ringetjes; 3 teentjes knoflook uit de knijper; 2 gehakte sjalotten, of 1 uitje gesnipperd, flinke scheut olijfolie, peper en zout, indien nodig: kopje groente- of runderbouillon.

En zo doe je het: Verhit de olie in de pan en fruit hierin zachtjes de peterselie, lente-uitjes, knoflook en sjalotten. Doe er de kool bij en schud alles goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Als het nodig is doe je er een kopje bouillon bij. Laat het geheel nu een paar minuten garen tot het vocht verdampt is.
Je kunt ook de kool eerst in de bouillon licht blancheren.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage