<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, oktober 05, 2010

Vers van de Markt


De Week van de Geschiedenis is in aantocht en het weekend van 23 en 24 oktober is er een historische smaakmarkt - en nog veel meer - in Den Bosch, op de Parade. Het valt niet mee om in dit seizoen een gevarieerd productaanbod bij elkaar te organiseren, maar we doen ons best.
Den Bosch kreeg al vroeg stadsrechten en bijna even snel marktrechten, eind 12e eeuw. Hoe ging het nu toe op zo'n markt? Lees mee met dit hertaalde stuk uit het Gentse boek der ambachten van een eeuw later. Het is een dialoog tussen een heer en zijn dienstmaagd:
Grieleke, neem geld en ga naar de slager om voor ons vlees te kopen
Heer, wat voor vlees wilt u dat ik koop? Wilt u vers varkensvlees met groene saus, of met salie? Of wilt u gezouten rundvlees, dat smaakt prima met mosterd, en vers rundvlees met knoflook.
Nee Grieleke, koop maar spek en geitenvlees!

Groene saus maak je op basis van hardgekookte eidooiers en in melk geweekt wittebrood zonder korst en cider- of wijnazijn. Groen maak je hem door peterselie, snijbiet of spinazie toe te voegen, maar je kunt natuurlijk meer groene kruiden bedenken, zoals kervel en waterkers. Dat hangt een beetje af van het seizoen. Op smaak breng je de saus met peper, gemberpoeder, wat kardemom en kruidnagel, of komijn. Kwestie van een beetje experimenteren, maten werden er vroeger vaak niet bijgezet in de kookboekjes.

Die groene saus smaakt ons trouwens ook nu nog goed en hij past zowel bij groente, vis als vlees, of hardgekookte eieren.
Morgen meer over de middeleeuwse markt.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage