<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 22, 2010

Aardbeien met SmaakGisteren maakte Jan Robben in zijn blog bekend dat hij ging stoppen met zelf smaakaardbeien te kweken. Diepe zucht. Hij had het er al een tijd over, maar ik kon me haast niet voorstellen dat hij zou kúnnen stoppen. Alles aan Jan zegt Aardbeien met Smaak. Er is een strawberrymob georganiseerd om zijn aardbeien onder de aandacht te brengen, Jan reed van hot naar haar om zijn aardbeien te laten proeven en te promoten, er is geblogd, geschreven, gesproken en tóch lijkt het onmogelijk om er een boterham mee te kunnen verdienen. Iedereen roemt de aardbeien, maar kennelijk wil de detaillist er niet aan. Kennelijk kan de horeca er niet aan wennen. Misschien is de smaak van de Nederlanders wel verpest door die keiharde Spaanse winteraardbeien met Kerst, of die geurloze Elsanta´s waarvan de enige verdienste is dat ze drie dagen hun vorm behouden. Smaakaardbeien blijven hoop ik nog wel voor de kritische consument verkrijgbaar. Maar waar gaan we die nu kopen? Jan ziet met Volsmaakt wel een nieuwe toekomst, durft weer een stap in een ongewisse nieuwe richting te zetten, Jan is een echte ondernemer. Dit moet lukken, want ook Volsmaakt is een prachtig fruitproduct. Maar ik heb vandaag iets nostaligsch, ik heb heimwee naar de Aardbeien met Smaak van Jan Robben uit Oirschot. Die zouden er gewoon iedere zomer moeten zijn. Net als knapperige kersen, sappige bessen, fruitige frambozen en donzige druiven.
Het liefst eet ik aardbeien vers en zo van de grond of uit het bakje. Maar je kunt er natuurlijk ook heerlijk in de keuken mee aan de slag. Moet je dus wel smaakaardbeien nemen en niet van die rode waterbalonnetjes.


Aardbeien bananen marmelade

Dit heb je nodig: 1 kilo aardbeien, 1 kilo suiker, 3 grote rijpe bananen die niet bruin zijn, sap van 1 citroen.

En zo doe je het: Doe de aardbeien en suiker in de pan. Verhit boven een laag vuur om de aardbeien zacht te maken en de suiker te laten smelten. Snijd de bananen in partjes en giet er het citroensap over. Voeg dit toe aan de pan en kook het vijf minuten. Bekijk dan de consistentie van de marmelade. De bananen moeten gekookt zijn en de siroop niet te dik. De marmelade dikt in als de massa afkoelt. Giet de marmelade in gesteriliseerde potten. Blijven ongeveer drie weken goed in de koelkast.
Zijn de aardbeien heel zoet, dan kun je minder suiker nemen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage