<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 29, 2010

Garbure met scharrelvarken


Vandaag begint het Groeneveld Forum over het nieuwe jaarthema Dier en Mens. Op voorhand mocht ik al meescharrelen met drie bonte bentheimer varkentjes. Verrassend hoe veel je in korte tijd oppikt over het varkensleven.
Vroeger leefden mens en consumptiedier veel dichter op elkaar. Ook in de stad scharrelden varkens en kippen in en rond de stadsboerderij. En op de boerenhoven zag je kippen, eenden, katten, honden, varkens, paarden, geiten gebroederlijk en gezusterlijk rondscharrelen. Allen met een eigen functie. Het varken was er voor de consumptie, zijn haar voor de borstels en zijn vel voor het leer. Voor een varken zorgde je goed, dan had je in de winter wat te eten. Wie rijk was mestte wel twee of meer varkens vet, één of meer voor de verkoop en één voor het eigen gebruik. We wisten toen nog dat een varken niet bestaat uit eindeloze trays identieke karbonaadjes, varkenshaasjes en blisterverpakkingen ham en spekjes. Daardoor hadden we ook meer respect voor het varken, het was tenslotte ons overlevingspakket voor de winter. Tegenwoordig zijn we zo welvarend en is het productaanbod op de markt zo continu uitgebreid, dat vlees geen eerste levensbehoefte meer is. We kunnen moeiteloos overstappen op peulvruchten, noten, zaden, granen, groente en fruit. En als je dan al vlees wilt eten, dan zou je kunnen overwegen om rekening te houden met de kwaliteit van het leven van het dier en de manier waarop het geslacht en verwerkt is. Bewuste keuzes maken, daar draait het om. Daarom vandaag een stevige wintersoep met peulvruchten en vlees van het scharrelvarken.


Garbure

Dit heb je nodig: 1 grote pot of groot blik witte bonen, 4 geschilde aardappelen in stukjes, 200 gram sperziebonen, 200 gram fijngesneden groene kool, 2 teentjes knoflook uit de knijp er, zout, peper, oregano, een pond hamschijf van het scharrelvarken, olijfolie, tenminste 1 liter water.

En zo doe je het: Doe de olijfolie in een stevige pan en laat die een beetje opwarmen. Smoor daarin de aardappelen, sperziebonen en groene kool heel kort. Doe er de knoflook door en dan de hamschijf erbij. Goed roeren en de oregano erbij. Water erop gieten en aan de kook brengen. Laat deze soep een paar uur pruttelen. Afmaken op smaak met zout en peper, en desgewenst een mespunt sambal of harissa. Haal het vlees eruit en peuter het vlees van het bot en snijd het in stukjes. Doe dan het vlees weer terug in de pan. Nogmaals goed doorroeren. Opdienen met geroosterde sneetjes stokbrood.

Tip: Je kunt de soep nog rijker maken door een stevige rookworst of een stuk salami of chorizo mee te laten koken. In het laatste geval hoef je geen sambal of harissa toe te voegen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage