<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 16, 2010

Granaatappel - next installmentWe kunnen er maar geen genoeg van krijgen, die heerlijke verse granaatappels. Een vriendin van mij die een paar jaar in Damascus woonde had een boompje in de tuin. Bloeiend heb ik hem niet gezien, maar wel vol vruchten, heel decoratief. Hoe de granaatappel inspireert blijkt wel uit dit prachtige weefsel, oud-Perzisch, schitterend. De symboliek zou zelfs tot inspiratiebron van de rijksappel hebben gediend: vruchtbaarheid, voedzaam, stevig. Symbolen van macht. Later werd de rijksappel (naast kroon en staf één van de regalia) het symbool voor de wereldbol, waarvan we toen wisten dat deze rond was.
We maken er een gerecht bij uit Entertaining the Persian way van Shirin Simmons uit 1988. Ash-e-anar Het is een eenpansmaaltijd met van alles er in en zoet en zuur granaatappelsap, waarbij wij dus citroen moeten gebruiken omdat zure granaatappels niet zo goed te krijgen zijn.

Ash-e-anar

Dit heb je nodig: 50 gram kikkererwten, 50 gram bruine linzen, 25 gram gerst, 25 gram zilvervliesrijst, 5 eetlepels plantaardige olie, 1 grote gesnipperde ui, 400 gram kippenvlees, of lamsvlees in blokjes, 1 theelepel kurkuma, 1 liter water, 200 gram wilde spinazie in repen gescheurd, 1 preitje in ringen, bosje fijngehakt vers korianderblad, 2 theelepels gedroogde munt, ca 500 ml granaatappelsap en het sap van een citroen, zout en peper naar smaak.

En zo doe je het: Was en week de kikkererwten, linzen en gerst de avond te voren. Verwarm de olie en een grote pan met dikke bodem, fruit de ui goudbruin, voeg het vlees toe en bak een minuut of vijf op een middelhoog vuur tot het bruin is. Roer er de kurkuma door. Giet het water van de peulvruchten en gerst en spoel ze af. Voeg dan peulvruchten, rijst en gerst toe aan de pan en giet er een liter koud water over. Breng alles aan de kook en draai dan het vuur laag. Doe een deksel op de pan, maar laat een beetje stoom afblazen. Kook tot het vlees gaar is, en dat is bij kip aanzienlijk sneller dan bij lamsvlees, reken op een half uur voor de kip en twee keer zo veel voor het lam. Voeg zonodig wat water toe.
Als het vlees gaar is voeg je spinazie, prei, kruiderij, granaatappelsap en citroensap toe. Schep alles goed dooreen. Doe de deksel weer op de pan en laat een minuut of tien sudderen. Roer af en toe om, om aankoeken te voorkomen.
Het gerecht moet dampend warm op tafel verschijnen in een grote terrine. Diepe borden of kommen, lekker Turks brood erbij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage