<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 05, 2010

Witlofsoep



Vandaag een simpel maar doeltreffend gerecht met witlof, of witloof op zijn Vlaams zo je wilt. Een heerlijk romig, mollig soepje.

Witloofsoep

Dit heb je nodig: 4 tot 5 stronken witlof, 1 liter kruidenbouillon, 50 gram verkruimelde Roquefort, 4 walnoten, 2 sjalotten,creme fraiche of sojaroom naar smaak,1 kruimige aardappel,klontje boter of theelepel plantaardige olie,snuf peper, pureermolen en zeef.

En zo doe je het: Snipper de sjalotjes fijn. Snijd de witlof in reepjes. Houd een handje van het bovenste, wat gelige loof apart. Schil de pieper en hak die in blokjes Smelt de boter of verhit de olie in een pan met dikke bodem. Laat de sjalot en witlof even fruiten op een zacht pitje, ze moeten blond blijven. Verwarm in de tussentijd de kruidige groentebouillon. Zodra de witlof zacht is giet je de bouillon erop en doe je de aardappelstukjes erbij. Laat het geheel pruttelen tot de aardappel gaar is Voeg dan de creme fraiche of sojaroom toe en een snuf versgemalen peper.
Pureer de soep dan en passeer hem door een zeef. Eventueel nog even opwarmen, met sojaroom gaat het zeker niet schiften, anders opletten dat de soep niet gaat koken, maar tegen de kook aan komt.
Verdeel de roquefortkruimels en de stukjes noot over de soepborden. Lepel de soep erover en strooi er de in flinterdunne fliedertjes gesneden witlof over. Meteen opdissen.

Dit zou genoeg moeten zijn voor vier personen, maar ja, wij houden van flinke kommen soep, dan is het voldoende voor twee grote en een kleine eter, of je hebt een heerlijk restje voor de volgende dag bij de lunch.

Tips: Niet-vegetariƫrs kunnen kippenbouillon gebruiken. Snelle versie: neem een fikse gekookte aardappel. Je kunt ook de nootjes weglaten of vervangen door gesnipperde lente-ui, of garnalen. Je kunt ook half om half creme fraiche en gewone room nemen. Kortom: pas het soepje aan je eigen smaak aan.

Het plaatje is natuurlijk zo'n prachtig schilderij van Henk Helmantel. Wanneer je in het noorden van het land bent, is een bezoek aan zijn museum de Weem in Westerembden (met theetuin in de zomer) beslist 'worth a detour'!
http://tinyurl.com/2wqfm2z

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage