<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, november 21, 2010

Paddenstoelen van Maestro MartinoZat nog wat te snuffelen in het boek van Maestro Martino uit de 16e eeuw. Het is een spannend boek waarin je kunt lezen hoe je macaroni op z'n Siciliaans moet maken, en vermicelli en ravioli. Eigenlijk was ik op zoek naar specerijenmengsels, die wel worden gebruikt of althans aangeduid (specie bone, specie dolce) maar waar geen recept voor gegeven wordt. Ook niet erg, je ontdekt altijd wel weer wat anders, zoals deze recepten voor paddenstoelen. Kwam goed uit, we hadden nog kastanjechampignons. Hier een vrije vertaling:

Gebakken paddenstoelen


Maak de paddenstoelen goed schoon en laat ze koken in water met twee of drie teentjes knoflook en wat wit brood zonder korst. Daarna haal je ze uit het vocht en laat ze goed uitlekken maar wel zo dat ze niet stuk gaan. Bak ze daarna in goede olie of in spekvet en als ze bruingebakken zijn dis je ze op met specerijen.

Een andere manier is om ze na het schoonmaken direct op het vuur te zetten en er spek en geplette knoflook en peper bij te doen. Je kunt ze natuurlijk ook met olie bereiden. En je kunt ze natuurlijk ook in een schotel of bakpan doen zoals wanneer je een taart zou maken.

Omdat de paddenstoelen zoals we die hier in de supermarkt kunnen krijgen schoon genoeg zijn, slaan wij dat gepoets en gedroog over. We bakten ze in olie met veel knoflook en peper. Heerlijk en simpel. De Romeinen zouden er een scheut vissaus en een lepel honing bij hebben gedaan. En wat lavas.

Op het plaatje een buitengemeen rijke dame van Bronzino. Let even op haar gouden ketting, haartooi met sieraad, ringen, de prachtige stoel en het hondje. Daarom dit plaatje natuurlijk, dat koddige hondje.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage