<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, december 07, 2010

Hete BliksemGisteren kreeg ik van onze dorpssuper een boekje mee: het Grote Beroepen Kookboek van Blue Band. Handig ringbandje, gericht op kinderen. De filosofie erachter - behalve de stimulering van verkoop van blue band dat hier overigens niet in huis komt - is dat wanneer kinderen zelf mogen kiezen wat ze eten, ze hun bord leeg eten. En dat verpak je dan in 'wat ze later willen worden' en recepten met grappige namen. Lezers, jullie begrijpen het al, bij Hete Bliksem hoort het beroep Brandweerman. Jongens worden politieman, brandweerman, piloot of profvoetballer, meisjes model, kapster, dokter, verpleegster of danseres. Dat soort rolbevestiging dus. Over de recepten laat ik me maar niet uit. Er zal wel over nagedacht zijn, maar ik zie de meeste moeders (lekker rolbevestigend ja) nog niet aan de slag om zelf de schnitzels met roomkaas enzo te vullen.

Maar met Hete Bliksem is natuurlijk niets mis, je hoeft er wat mij niet eens voor bij de brandweer. Hier hebben ze een versie met paprika en worst erbij. Best lekker voor de winterdagen dus. De blue band heb ik vervangen door boter of zonnebloemolie, zelf kiezen dus.

Hete Bliksem


Dit heb je nodig voor vier personen: 1 kg kruimige aardappels, 4 stevige appels, bijvoorbeeld Elstar, 3 uien, 2 rode paprika's, 1 magere rookworst (275 gram), 4 eetlepels boter of olie, 1 eetlepel pittige mosterd.

En zo doe je het: schil de aardappels en appels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels in een laagje water in ca 20 minuten gaar, voeg na een kwartier de appels toe. Pel intussen de uien en snijd uien en paprika's in kleine stukjes.
Bereid de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de boter of olie in een grote koekenpan en bak daarin de ui en paprika een minuut of zeven. Schep regelmatig om. Giet de aardappels en appels zo nodig af en stamp ze fijn. Roer er het ui-paprikamengsel en de mosterd door. Snijd de worst in plakjes. Verdeel de stamppot over vier borden en leg er plakjes worst op.

Je mag er van Blue Band ook nog zout en peper door doen, maar dat lijkt me gezien mosterd en worst niet echt gezond. Pakweg 540 Kcal per portie.
Eens kijken hoeveel exemplaren van dit boekje bij de komende rommelmarkt voor de kerk in de doos kookboeken terecht komt.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage