<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, december 19, 2010

Kerst zonder Stress: rum-rozijnenijsAls ik het bij bezoekjes aan stads- en dorpswinkelstraten goed waarneem is zaterdag definitief de Kerststress toegeslagen. Volgestapelde delicatessenwinkels, onduidelijke hoeveelheden zoetigheden en ander ongerief in de supermarkten, etalages met vreselijk zwarte jurkjes met glitters, en daartussen een mensenmassa die óf haastig van de ene winkel naar de andere rent, óf radeloos meedeint op de drukte. Wij haalden snel het boek op - de reguliere weg langs de boekwinkel doet er gemiddeld drie dagen langer over dan Amazon - en keerden terug naar de rust van ons nog steeds en opnieuw zeer witte dorpje. Wij doen niet meer aan Kerststress, die tijden liggen lang achter ons. Maar voor wie dat wel doet, hier een tip uit het zojuist aangeschafte Cooking for Geeks van Jeff Potter, het leukste culinaire Kerstcadeau dat je jezelf kunt geven:


Manage expectations and perceptions


When cooking for someone, expectations and perceptions are just as important as the objective quality of the dish. Only you, as the cook, will know what it was supposed to be. If the chocolate soufflé falls, call it a fallen chocolate cake, toss some berries on top and ship it.

Kortom: maak bij voorkeur iets dat je kunt voorbereiden en dat niet mis kan gaan, liefst een oud vertrouwd succesnummer, of een simpel feestelijk recept als dit:

Rum rozijnen ijs

Dit heb je nodig: 150 gram rozijnen, 150 ml donkere rum, 4 eidooiers, 50 gram suiker, 2,5 dl (soja-)melk, 3,5 dl (soja-)room
ter garnering: gehalveerde ontpitte blauwe druiven

En zo doe je het: Laat de rozijnen een halve dag in de rum weken.
Klop in een RVS-kom de eidooiers en suiker tot ze romig, dik en licht van kleur zijn. Breng de melk aan de kook en roer die dan door het eimengsel. Gebruik de mixer, want het moet er stevig aan toe gaan. Zet de RVS-kom in een pan met water dat net aan de kook is. Roer langzaam gedurende een minuut of tien tot de custard dik begint te worden.
Giet de rozijnen af en vang de rum op. Roer die door de custard. Roer er ook de room door. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat die draaien tot het ijs begint te stollen. Doe er op het laatst de rozijnen door. Bewaar in een plastic doos in de vriezer.
En zo dis je het op: Doe op ieder bord een bol ijs. Garneer de bordjes met de gehalveerde blauwe druiven.

Er is ook een snelle variant, want het kan een stuk eenvoudiger, dan krijgt je ook lekker ijs, maar het is minder 'rijk'. Gebruik dan geen eieren en melk, maar alleen sojaroom of slagroom. Meng de room met de rum van de uitgelekte rozijnen. Suiker naar smaak toevoegen. IJs is altijd wat minder zoet als het koud is, dus het mengsel mag best aan de zoete kant zijn. Ga verder als boven te werk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage