<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 20, 2010

Kerst zonder Stress: Smaak


Cooking for Geeks van Jeff Potter is een heerlijk boek. Sommige wijsheden zijn niet zo nieuw, maar op zijn Amerikaans nuchter en vrolijk geformuleerd kun je er weer met frisse blik tegenaan kijken. Neem nou het onderwerp smaak. Je wilt graag dat je kerstmaal met smaak wordt verorberd, maar niet iedereen vindt hetzelfde lekker. En niet iedereen heeft een vergelijkbaar ontwikkeld smaakpalet. De kans is dus groot dat niet alle aanzittenden alle gerechten op dezelfde manier waarderen. Dat wat jij als kok precies goed vindt, kan een ander matig of flauw vinden. En omgekeerd. Waarbij jij denkt: dat heb ik wel eens beter gedaan, zal een ander misschien denken, wow, heerlijk. Je kunt het dus niet allen naar de zin maken en dat moet je misschien dan ook maar niet proberen. Wees niet verbaasd wanneer iemand zonder eerst te proeven de zoutpot over zijn bord omkeert, je hebt van die mensen, niets aan te doen. Maak dus voor een stressloze kerst vooral niet te exquise hapjes, tenzij je publiek daar aan gewend is en een experiment aandurft. Het is misschien niet helemaal het juiste moment om mensen voor het eerst slakken, eland, of scheermessen voor te zetten. Speel op veilig. Dat kan feestelijk genoeg zijn.

Forel op z'n Mexicaans

Dit heb je nodig: per persoon 1 beekforel, per persoon 1 plakje met piment gevulde groene olijf als oogje. Voor 4 personen: 30 gram pijnboompitten, 8 plakken bacon, 150 gram maismeel, zout en peper naar smaak, sap van ½ citroen of hele limoen
4 takjes korianderblad of platte peterselie, ca 2 dl plantaardige olie, afhankelijk van de hoeveelheid vis

En zo doe je het: maak de forellen schoon en laat ze uitlekken op keukenpapier. Rooster de pijnboompitten zachtjes in een koekenpan lichtbruin. Bewaar ze in een bakje of op een schoteltje. Hak de bacon in kleine reepjes en bak die in dezelfde koekenpan met een beetje olie tot het knapperig is. Laat de stukjes bacon uitlekken in een vergiet boven een bakje. Doe het maismeel in een diep bord en roer er wat zout en peper door. Wentel de vis(sen) goed door het meelmengsel, zodat de vis overal bedekt is. Schud overtollig meel eraf.

Doe zoveel olie in een wok of braadpan dat de vis(sen) half onder staan. Verhit de olie tot deze goed warm is. Draai dan het vuur naar stand driekwart of half.
Bak twee vissen tegelijk in een minuut of vier. Draai ze om en bak ook de andere kant vier minuten tot de vissen gaar en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze dan op een voorverwarmd bord. Bak dan de andere vissen op dezelfde wijze. Zet de koekenpan terug op een hoog vuur en bak de pijnpitten en bacon heel even op. Voeg het citroensap toe en roer het even om.
Leg op ieder bord een forel en bedek die met twee lepels van het bacon/pijnpit mengsel. Garneer met wat korianderblad. Snijd een met piment gevulde olijf in plakjes en leg op ieder oog een plakje

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage