<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, december 09, 2010

Midddeleeuwse gehaktballenWij doen soms nogal nuffig of populair over de gehaktbal. We halen onze neus er voor op, of maken hem juist heel verfijnd. Sommige mensen zweren bij de gehaktbal uit de cafetaria, of de kant-en-klaar klopse uit het warenhuis. Het recept voor gehaktballen uit het Alemannisches Büchlein von Guter Spise geeft aan hoe de kalfsgehaktbal in de middeleeuwen smaakte. Leuk om te proberen. Het lijkt wel of de gehaktbal toen al net zo veelzijdig werd ingezet als nu. Hier een hertaling van het recept:

Kogeltjes van kalfsvlees

Kogeltjes van kalfsvlees maak je zo: neem het vlees en brood en een paar eieren. Hak het materiaal fijn en kruid het en maak er kogeltjes van als koekjes en werp die in kokend water en laat het wel koken. Geef ze droog met peterselie of in een jus of bak ze in smout en geef er een saus bij.

De specerijen zullen in die tijd vooral gemberpoeder, kaneelpoeder, komijnpoeder, kruidnagelpoeder en geraspte nootmuskaat zijn geweest, in wisselende samenstelling. Naar eigen smaak experimenteren dus!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage