<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, december 08, 2010

Romeins BoerenbroodEr bestaat een gedicht over het maken van kruidenkaas, het bakken van brood, het moestuinieren en ploegen. Het heet Moretum en Vergilius is de vermoedelijke schrijver. De lezer duikt in het dagelijkse bestaan van een eenvoudige boer, vanaf het vroege opstaan, tot deze laatste strofe. Zijn dagtaak begint aan het eind van het gedicht. Eerst heeft hij brood gebakken en kruidenkaas gemaakt. Zijn lunchpakket. Boer Simylus gaat ploegen, zoals de boer op het plaatje.

Hij doet een paar windsels om zijn benen, neemt zijn muts;
Onder het juk bindt hij met riemen zijn gewillige ossen
En voert ze naar het veld en drukt in de aarde de ploegschaar.

De ossendrijver op het plaatje woont duidelijk in zuidelijker streken dan Simylus. Waar de Romeinen kwamen legden ze boerderijen aan en hervormden ze de landbouw naar hun productiesysteem. Want de Romeinse legioenen moesten worden gevoed en de Romeinse soldaat had recht op zijn portie graan per dag, ruim 400 gram. De legioenen hadden dus heel wat akkers en weidegrond nodig om aan de kost te komen. En dan moest de rest van de bevolking natuurlijk ook nog eten. Dat vergt organisatie, planning, logistiek. Die werkwijze brachten de Romeinen dus naar ons land

We bakken vandaag dus maar Romeins broodjes.

Bruine Bollen

Dit heb je nodig: 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel honing, 2 cl bier, 2 kopjes water, 4 tot 5 kopjes volkoren tarwemeel, 1 eetlepel karwijzaad.

En zo doe je het: meng olie, honing en bier goed dooreen. Voeg het meel toe en zoveel water toe als nodig is om een soepel deeg te kneden. Kneed het karwijzaad mee. Vorm er bruine platte bollen van, die je aan de bovenkant met je knokkels indrukt. Leg ze op een ingevette bakplaat en laat ze een goed uur rijzen onder een doek op een warme plaats. Bak ze in de oven op 200 graden Celsius in ongeveer twintig minuten gaar.

Geef er kruidenkaas bij, of smeuïge geitenkaas.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage