<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, december 01, 2010

Soep met incourante ballen


De laatste tijd horen we nogal eens over incourante delen. Dat slaat op alles van het dier waar we nu onze neus voor optrekken. Maar de incourante delen komen uit de kast. We willen weer hanenkammen, lamsnek, niertjes, kloten, tong en long. Mits goed bereid natuurlijk. Mevrouw Marselis maakt er in de 18e eeuw een soep met ballen van. Of liever ballen met soep. Daar gaat gehakt van long in.
In het kader van de Nationale AntiPakjesAvond nu het voorgerecht.

Balletjes met soep

Hak jonge biet of spinazie met peterselie, salie of marjolein, verse of gedroogde ui, maar hak niet te fijn. Vermeng dit met eieren, fijn meel, peper, gehakt spek, kalfsvlees of gehakt van long. Maak daarvan balletjes die je kookt of bakt. Men kan er ook een bouillon over gieten.

Snijbiet is al flink aan het bevriezen hier, maar de groenteboer heeft wel spinazie. Kun je geen long krijgen, dan neem je kalfsgehakt. Ga uit van 75 gram per persoon voor een goed gevulde soep. De bouillon wordt hier niet benoemd, maar is in dit geval een mooie kalfsbouillon. Schenkel getrokken met wat foelie en een bouquet garni. De hoeveelheid gehakt bepaalt hoeveel groen, ei en ui je nodig hebt. Fijn meel zou ik van rijst nemen, dat heeft weinig eigen smaak, maar bindt wel. Het gehakte spek heb ik weggelaten.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage