<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, december 04, 2010

Vanavond #NAPA-Vegetarisch


Vandaag is het Nationale Antipakjesavond, het initiatief van Koken met Karin om ons met verse producten te laten komen. Mijn menu is bijna compleet. Bij de borrel eten de kaaskantjes, dan de 18e eeuwse soep met incourante ballen, als toetjes cranberry sorbetijs en bij de koffie pindarotsjes. Wat nog ontbreekt is het hoofdgerecht. En omdat er al vlees in de soep gaat, maken we een vegetarische schotel. En omdat de 19e eeuw in het rijtje nog ontbreekt, gaan we terug in de tijd.

De eerste oproep tot vegetarisch eten kun je aan de Franse filosoof Rousseau in de 18e eeuw toeschrijven. Maar pas echt opgang deed het vegetarisme in ons aan het eind van de 19e eeuw. De Nieuwe Voeding kwam in zwang, hoorde bij de nieuwe levensstijl van de socialist Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Samen met Felix Ortt van Rein Leven was hij een van de grondleggers van de Nederlandse Vegetariƫrs Bond. Vegetarisch eten zal met een idealistische levensstijl verweven blijven. De aanhangers van Rudolf Steiner, de volgelingen van Krishnamurti, en tenslotte ook de feministen.
Het boek Victory through Vegetables van Joan Wiener uit 1970 maakte er een feministische issue van. Maar we nemen een 19e eeuws recept. We halen een recept uit het Drie Stuivers Kookboek uit 1898, verschenen ter gelegenheid van de Nationale Tentoonstelling van vrouwenarbeid in de zomer van dat jaar.

Rijst met champignons


Nadat de champignons goed zijn nagezien en gewasschen en in stukjes gesneden, worden ze met veel water opgezet en met eenige uien gaargekookt. Men kookt daarna de rijst in het nat der champignons. Zodra de rijst gaar is , doet men de champignons er bij met een kluitje boter, roert alles door elkaar, strooit er fijngestampte beschuit over en laat het gerecht nog eenige minuten in den oven staan.

Het is geen superspannend gerecht, dat zijn de meeste niet. Wij zouden er graag risotto van maken, of een roerbakschotel met rijst. En dan bij de champignons en ui nog wat andere groente en kruiden. En een snufje peper en wat zout. Van mij mag dat allemaal, maar dan is het minder 19e eeuw! En vooral ook een lekkere salade erbij, van andijvie en bietjes, dat is dan weer helemaal in stijl.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage