Verwarmende drankjes

Gisteren liep ik door de horecasuper en struikelde over kant en klare glühwein in dozen, pakken, flessen en zelfs met een rare ketel erbij. Een wintersportrage die onze eigen warme wijndrankjes verjaagd heeft. Want wie maakt er nog bisschopswijn? Zo gemakkelijk en prettig! Er bestaan heel wat misverstanden over de klassieke drankjes, zo blijkt ook weer eens uit een artikel in The Guardian, waar hypocras uit de middeleeuwen als een apothekersdrankje wordt weggezet, terwijl het om een extract gaat in dit geval, waar je wijn aan toevoegt.
Hoogste tijd om onze eigen traditie maar eens af te stoffen en ouderwetse bisschopswijn te gaan maken. Wil je toch een vorm van kant-en-klaar dan maak je eerst deze 18e eeuwse versie:
Bisschopsessence
Dit heb je nodig: 30 gram bittere sinaasappelschil (probeer een bergamotsinaasappel te krijgen) 10 gram kruidnagel, 2 stuks pijpkaneel, 3 gram nootmuskaat, 2 cm gemberwortel, 1 eetlepel verse gekneusde kardemoms, 1 liter brandewijn.
Zo doe je het: doe alles in een grote pan, verwarm het tot aan kookpunt, doe het vocht met de specerijen en schil in een goed afsluitbare pot en laat drie weken trekken.
En zo doe je het: Neem hiervan een tot twee eetlepels op een fles rode wijn, voeg suiker naar smaak toe, verwarm de drank en dis op.
Huistuinenkeukenversie:
Doe een fles rode wijn in een pan met dikke bodem. Laat daarin trekken een sinaasappel bestoken met 6 kruidnagels, een pijpje kaneel, een stuk gemberwortel, eetlepel kardemoms, suiker naar smaak. Verwarm dit langzaam en laat het geheel trekken tot het huis lekker geurt. Warm opdienen. Je kunt er desgewenst thee of sinaasappelsap aan toevoegen om het drankje minder sterk te maken.
Op het plaatje een interieur van Marcellus Laroon, waar een gezelschapje zich te goed doet aan een glaasje rood. De dames op de achtergrond klinken met hun glaasjes, op de voorgrond twee kennelijk lege flessen.
Labels: Bisschopswijn
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage