<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, januari 05, 2011

Bekroonde Koolrolletjes


In het schriftje van Willemijntje Judels vind ik een recept van Nel Buys voor Koolrolletjes met Kaas. Aan het eind van het recept meldt ze trots: Dit recept is bekroond op de Zuivelexpositie "Holland's Welvaren".

Nel Buys schreef in de crisisjaren een kookrubriek 'Nieuwe Wegen in de Kookkunst' in een mij verder onbekend periodiek. Een kookboek van haar hand heb ik niet kunnen achterhalen in John Landwehr's overzichtwerk. Ze deed haar best om in de crisisjaren fantasievol met het beschikbare eten om te gaan: Welsh Rarebit, Saan, Croquetjes, Paasbrood, Eenpansgerechten.

Haar eerste rubriek was duidelijk een proefballonnetje. De uitgever wist het zo niet, maar dankzij enthousiaste reacties van de lezeressen kwam er een hele serie. Zegt de uitgever: 'Onze Hollandsche huisvrouw, die over het algemeen conservatief is in puncto weekmenu, verlangt in deze veranderende tijden ook naar verandering in het dagelijksche menu. Nel wordt als 'een der beste deskundige op het gebied der kookkunst hier te lande' opgevoerd. Ach, hoe vergankelijk is roem!
De voorganger van haar rubriek heette nog: Iets Fyns voor de Tafel, maar daar was in de crisis geen geld meer voor. Nieuwe wegen werd het.

Kool is voedzaam, smakelijk en goedkoop eten, maar als je de hele winter hetzelfde moet eten, gaat het vervelen. Variatie is geboden.

Koolrolletjes

Dit heb je nodig: 1 savoye kool, 400 gram jonge kaas, 75 gram boter.

En zo doe je het: Maak de bladeren in hun gehele van de kool los en kook ze in ruim kokend water gaar. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Snijdt intussen de kaas in staafjes van ongeveer een centimeter dik en acht centimeter lang. Leg in ieder blad zo'n staafje, sla de uiteinden dicht en maak er stevige rolletjes van. Bak deze in hete boter bruin en dien ze op een warme schotel met bruine boter op.

Ik zou nu voor jongbelegen kaas gaan, of zelfs belegen. Of dito geitenkaas. Of een combinatie van kazen. Moet wel net smeltbaar zijn.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage