<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, januari 07, 2011

Citroenvla van Willemijntje


Vooruit, nog één crisis-knipseltje van Willemijntje Judels. En dan duik ik weer dieper de geschiedenis in. Het blijft iets ontroerends houden, zo'n schriftje. Gisteren zat ik in een etiquetteboekje te neuzen waarin stellig beweerd werd dat pudding uit de mode was, maar vla een fatsoenlijk nagerecht. Advies tien jaar ouder dan dit recept, maar vooruit. We maken citroenvla. Ik citeer en ga er vanuit dat citroen en eieren tegelijkertijd goedkoop waren:

Als eieren en citroenen goedkoop zijn.

Citroenvla

3 eieren, 100 gram basterd suiker, sap van 3 citroenen, 1 deciliter water, 1 blad witte gelatine.

Roer de eidooers met de suiker blank. Voeg roerende scheutje voor scheutje het gezeefde en met water verdunde citroensap toe. Bind deze massa op stoom onder voortdurend roeren. Zorg dat het niet kookt, om schiften te voorkomen. Voeg het geweekte en uitgeknepen blad gelatine toe. Klop de eiwitten zo stijf mogelijk en vermeng de bestanddeelen luchtig met elkaar. Doe de vla over in een vlaschaal. Presenteer er als u wil zachte biscuits bij.

Recept is ondertekend met de initialen R.T. Met 'op stoom' bedoelt RT au bain Marie, en eiwit is zo stijf mogelijk wanneer je er pieken van kunt trekken.
Het plaatje is van Vincent van Gogh

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage