Franse soep op het Groningse platteland

Het was leuk gisteren, zo diep in Groningen. Aardige boeren en boerinnen, lekkere historische hapjes van de chef van het Dorpshuis (prachtig pand) in Leermens. Wat wil je nog meer als spreker? Goed geluid. En dat was er ook. Als zalenuitbaters nou eens gewoon altijd investeerden in goede geluidstechniek, zoals hier, een fraaie Sennheiser. Maak je toehoorders en sprekers diep gelukkig mee! De investering loont zich. Well done, Irma en Leen!
We hadden het - dat raad u al - over culinaire geschiedenis, met wat Groningse accenten. Ik liet onder andere dit plaatje zien van een typisch Gronings landhuis, een borg. Met links het koetshuis en de drenkplaats, en rechts de boerderij met kruidentuin, groentebedden, akkers en boomgaard. Wellicht ook fruitbomen rond de slotgracht (walnoten?) Welvaren op het Groningse land.
En net als overal hielden de dames - vooral in de 18e eeuw een kookschriftje bij. De Franse keuken was superchic. Hier een soepje in mijn hertaling
Recept om Fransche soep te maken
Neem 1 kilo rundvlees, doe dat in een pot en bedek het net met water. Laat dit opkoken en schuim het af, opdat er geen onreinigheid aan blijft. Daarna doet gij er wat bonenkruid bij. Een kwartier uur daarna doet gij er de groente bij. Namelijk een weinig prei, wen weinigje wortels, een weinigje knollen een weinig kool, selderij en een ui, die gij eerst laat gaarkoken. Als hij wel gaar is, steekt gij er 3 of 4 kruidnagels in. Als het vlees terdege is uitgekookt, neemt men het er uit en doet het niet in de terrine. Doch voor gij de soep in de terrine doet, moet gij een snee of twee wittebrood braden en in de terrine leggen.
Opmerkelijk is het gebruik van bonenkruid in de soep en in een vroeg stadium. Ook opvallend: eerst kook je de ui, voor hij in de soep gaat met kruidnagels bestoken. Daarmee is een deel van de scherpte van de ui weg.
Hoeveel bonenkruid? Ik zou zeggen twee takjes. Hoeveel prei, wortel, knollen, kool en selderij? Dat mag u zelf bepalen. 'een weinigje' zegt niet zo veel. Veel water is er nog niet in de pan gegaan, als het vlees net onder staat. Voor een kilo vlees zou ik al gauw twee preien, een flinke winterwortel, twee meiraapjes, en flinke hand fijngeknipte selderij nemen en misschien en kwart gesnipperd savoyekooltje. En behalve het vlees, zou ik ook de ui maar niet in de soepterrine doen. Plonst zo.
Labels: Groningen soep 18e eeuw
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage