<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 11, 2011

Gepeperd!


Later op de dag ga ik in Amsterdam een workshop over pepers geven. Zowel de piper als de capsicum. Het wordt een pittig gesprek over het ontdekken van de wereld, het ontdekken van smaken, het verkennen en verleggen van grenzen. Vertellen en laten proeven, samen met Erik Sauer van www.elsauco.biz die en keur aan spannende pepers importeert. Hier zijn we dol op de voatisperifery wild pepper, die zo geurig is en rijk aan smaak. Wat kun je daar mee doen? Nou, bijvoorbeeld combineren met vijgen en port als nagerecht.

In port gestoofde vijgen met wilde peper


Dit heb je nodig voor 4 personen:
4 verse, onbeschadigde rijpe vijgen, 2 dl rode port, 1 theelepel honing
eventueel wat water, 1 opgehoopte eetlepel voatsiperifery ‘wild’ pepper
roomijs, arrowroot

En zo doe je het:
Doe de port in een kleine sauspan met dikke bodem. Verwarm die en laat de honing er in smelten. Zet er de vijgen rechtop in zodat ze niet omvallen. Er moet voldoende vocht in zitten om de vijgen tot over hun middel te bedekken. Voeg anders wat water toe, of meer port. Laat ze op een zacht pitje rustig een half uurtje pocheren. Draai dan het vuur uit en laat de vijgen in de pan warm blijven. Haal ze vlak voor het opdienen eruit en halveer ze.
Verwarm de saus weer en bindt die met wat arrowroot.
Drapeer een mooie bol roomijs op vier bordjes, leg er de halve vijgen naast, overgiet met de saus en maal er flink wilde peper over.

Als je niet zeker bent van het pepergehalte van je disgenoten kun je hen ook zelf de peper laten malen aan tafel.
Als je wel zeker bent van het pepergehalte van je disgenoten kun je ook een eetlepel wilde peper mee laten smoren met de vijgen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage