<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, januari 08, 2011

Vogeltjes voor de VorstOp dit detail van de maand januari van de gebroeders van Limburg zie je een welgevulde heer aan een welgevulde dis. Een schotel met gare dieren die net zo groot zijn als de twee hondjes die een schaaltje schoon likken flankeert een enorm zoutvat in de vorm van een schip rechts. Ook met vergrootglas is het moeilijk te zien of dit nou patrijzen of konijnen waren, of nog wat anders. En wat een prachtig pauwengewaad draagt deze vorst met bontmuts. Hij zit het dichtst bij het zoutvat, dus is hij belangrijkste disgenoot. Links van hem zitten nog een paar kerkvorsten die nederig naar hem toebuigen.
Ik ga dan maar eens zoeken in een kookboek van rond 1400 naar een recept dat zou kunnen lijken op deze schotel met beessies. Hier volgt een vrije vertaling van een recept uit het Liber Cure Cocorum uit 1430.

Hoe je fazanten en patrijzen kookt.

Neem goede bouillon en doe daarin
je fazanten en je patrijzen, en wat je wilt.
Doe daarbij bier, bloem en rijkelijke peper
en een flinke hoeveelheid kaneelstokjes.
En kook dat alles maar goed gaar.
En dien het dan op, kok, aan de hoge tafel.
Zoete poeder doe je er bij op het laatst
Vlak voor het op de tafel gaat.

Zoete poeder is een mengsel van verschillende specerijen, waaronder galanga en gemberpoeder. Ik blogde daar eerder over.
Gezien de hoeveelheid en het aantal specerijen die in dit gerecht gaan moet dit wel een schotel voor een rijke dis zijn. Een vorst waardig.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage