<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 10, 2011

Peterselie, salie, rozemarijn en tijmAf en toe zingt er een liedje door je hoofd, Scarborough Fair is er zo één. Met die mysterieuze opsomming van kruiden in het refrein: parsley, sage, rosemary and thyme. Altijd me afgevraagd of dat een betekenis had, die combi van kruiden. Het lijkt me meer dan een kruidenbuiltje voor een bouillon. Alle vier geuren ze sterk. De tekstversie zoals die indertijd door Paul Simon en Art Garfunkel is opgenomen is een 'spelletjes'variant. Ex-geliefden geven elkaar onuitvoerbare opdrachten, gelijk Hercules. Er ligt wellicht een middeleeuwse versie onder, waarbij een stervende jongeman zijn geliefde vraagt om een doodshemd voor hem te maken en zijn lichaam op een bepaalde akker te begraven. De kruiden zouden de lijkgeur moeten maskeren.
Er wordt zelfs beweerd dat dit de kruiden zijn, die tijdens pestepidemieën werden gebruikt om de stank en besmetting tegen te gaan. Of dat je met deze kruiden een liefdesdrankje kon brouwen. Allemaal giswerk.
Wat je met deze kruiden in ieder geval kunt doen is een geurschaal maken, een kruidige potpourri, als je ze droogt. Of doe ze vers in een vaasje en zet ze op tafel. Met kaarsen erbij geeft dat een geurig accent. Ook leuk: zaai of plant ze naast elkaar in een bloembak op balkon, of op het terras. Heerlijk om even met je vingers door te wapperen en de geur op te vangen. En wees slim: zet ze dicht bij de keuken!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage