<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, januari 16, 2011

Pijnboompitten in de saus


Romeins koken is niet zo moeilijk, soms moet je even omdenken. En zoals bij al het koken is het een kwestie van goed plannen. Zoals bij het maken van pijnboompittensaus. Wij houden de pitjes tegenwoordig graag knapperig en roosteren ze licht. De Romeinen weekten ze graag een nachtje. En dat vergeet je dan wel eens. Maar dit keer had ik er aan gedacht en dus reed ik met een klotsende bak pijnboompitten naar het zuiden van het land, waar ze zo slecht op hun Romeinse kunst passen. Geweekte pijnboompitten zijn volgens Apicius onmisbaar voor de saus bij de gekookte eieren. Die saus combineert in een ander seizoen prima met asperges, maar nu was het een gewoon bijgerecht op het Romeinse buffet.

Hoe je eieren moet koken hoef ik niet uit te leggen! In dit geval dienen ze halfzacht te zijn, oftewel: het geel nog niet gestold, maar het wit wel. Reken op twee eieren per persoon. Na koken halveren in een platte schaal. De saus, die is wel spannender. Let op dat je goede pijnboompitten gebruikt, die geen bittere nasmaak hebben.

Pijnboompittensaus

Dit heb je nodig: per persoon 25 gram pijnboompitten, mespuntje zwarte versgemalen peper (probeer eens piper longum te krijgen in plaats van piper nigrum), paar blaadjes lavas (maggiplant), theelepel honing, theelepel witte wijnazijn, scheutje vissaus.

En zo doe je het: zet de pijnboompitten de avond te voren te weken in lauw water. Doe ze met het weekvocht in een pan en breng het aan de kook. Voeg dan lavas, peper, honing en azijn toe en laat zachtjes pruttelen tot de smaken zich gemengd hebben. Maak af op smaak met vissaus. Giet de warme saus over de gehalveerde eieren.

De hoeveelheden kun je - zoals bij alle oude receptuur - geheel naar eigen inzicht aanpassen.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Yvon zei...

Nog nooit geweekt, maar ben wel benieuwd hoe dit smaakt. Nog even wachten, maar dan probeer ik deze saus bij asperges. Pijnboompitten staan morgen op het menu: in boter gebakken door sperziebonen.

16 januari 2011 om 13:06  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage