<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, januari 09, 2011

Spaanse bonenschotel van OnnoVandaag is de eerste lunch met culi-schrijvers in Kasteel Groeneveld in Baarn. Een ontzettend leuk project om te mogen bedenken en uitvoeren. Het jaarthema van Groeneveld is de relatie tussen Dier en Mens en daar word je op je bord dagelijks mee geconfronteerd. Bewuste keuzes maken is dan belangrijk. Welk dier, waarom, geen dier, waarom. Minder dier, ook een optie. Peulvruchten zijn een prima alternatieve eiwitbron. En ik weet toevallig dat Onno Kleyn (o.a. Volkskeuken), die vandaag de eerste lunch voor zijn rekening neemt dol is op peulvruchten. Dus vandaag één van zijn recepten. En nee, op het plaatje zie je natuurlijk niet Onno zelf, maar een 16e eeuwse boneneter!

Spaanse bonenschotel met chorizo

Dit heb je nodig: 150 gam gedroogde witte bonen of 1 literpot of blik, 150 gram gedroogde bruine of kievitsbonen (of 1 literpot of blik), zout, 1 grote ui grof gesneden, 2 tenen knoflook gesnipperd, 200 gram chorizo in plakjes, 6 eetlepels olijfolie, 2 tomaten in stukken, 1 eetlepel paprikapoeder (liefst pimenton de la Vera, gerookte paprikapoeder)

En zo doe je het: Week de bonen vier tot acht uur in zeer ruim koud water. Breng ze aan de kook en schuim ze af. Laat heel zachtjes net aan gaar koken in ongeveer anderhalf uur, voeg pas dan zout toe.
Fruit de ui met de knoflook en de chorizo glazig in de olijfolie in ongeveer zeven minuten. Voeg de tomaat toe, bak 1 minuut mee. Doe er de bonen en het paprikapoeder bij, plus zoveel kookvocht dat de bonen net onder staan. Warm nog tien minuten door en serveer met stevig brood.

Meer over Onno Kleyn en meer recepten: http://www.onnokleyn.nl/

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage