<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, januari 14, 2011Vandaag een simpel Romeins recept. Moet straks koffer pakken en naar de oudste stad van ons land. Het is vrijdag, maar de Romeinen hadden natuurlijk niets met de Christelijke vastendagen, die vooral vanaf de middeleeuwen met harde hand door de kerk werden doorgevoerd. Toch eten we vandaag maar eens een forelletje. Bij voorkeur een wilde nemen, anders een uit de fok.Het recept bewerkte ik indertijd voor de tentoonstelling Zwart Zaad in het Natuur Historisch Museum in Maastricht.

Forel met hazelnotenvulling

Dit heb je nodig voor vier personen: 4 (beek)forellen, 200 gram hazelnoten, 1 bosje fijngehakte munt, 1 theelepel komijnzaad, 1 eetlepel versgemalen peper, 1 eetlepel honing, zout maar smaak, olijfolie

En zo doe je het:
Verwarm de oven voor op ca 220 graden Celsius (200 voor een hete lucht oven)
Maak de forellen schoon, spoel ook de binnenkant goed uit en droog ze af met keukenpapier
Hak de noten fijn en meng daar de fijngeknipte kunt, komijn, peper, honing en zout door.
Vul de forellen met het notenmengsel en maak de buiken dicht met een saté prikker.
Smeer een ovenschaal in met olijfolie en leg daar de forellen in.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de forellen in circa 30 minuten gaar. Als de bovenkant te knapperig wordt, legt u er een stukje aluminiumfolie op.
Dien de forellen zo warm mogelijk op.

Het recept is vrij naar Apicius. Romeinen aten tenminste drie soorten pepers. De lange peper (piper longum) was het duurst, dan volgde de witte peper, dan de zwarte. Hoe en wat er hier diep in de Romeinse provincie terecht kwam aan peper? Wie zal het zeggen. Dat de goedkoopste peper er kwam kunnen we rustig aannemen! Maar niets houd je tegen om witte of lange peper te nemen. Wel even opletten met de hoeveelheden. Het karakter van lange peper is heel anders dan de ronde peperkorrels.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage