Varkenspootjes - vervolg

Dit is het tweede schilderij van Van Hulsdonck waarop varkenspootjes figureren. Of ik wist hoe je die bereidde, was de vraag. Nou, nee, nog nooit gedaan, maar als ik goede scharrelvarkenspoten kan bemachtigen, ga ik het zeker eens experimenteren. Lijkt me wel wat voor de Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie VAEE.
Het speenvarken dat in de Cierlijcke Voorsnijdinge (1664) figureert is al van zijn pootjes ontdaan. In de Verstandige Kok is wel een recept voor het stoven van kalfspoten, maar of dat over de 'hieltjes' gaat is onduidelijk. Verder worden er wel varkens en kalfskoppen gekookt in bijv Het kookboec van Antonius Magirus (1612, ongeveer dezelfde tijd als dit schilderij), maar niets over de voeten.
Ook in die tijd was varkensvlees relatief goedkoop, en de pootjes zullen met het kinnebakspek weer tot het goedkoopste deel van het varken hebben behoord. Niet de moeite waard om een recept aan te wijden.
Varkenshielen bevatten spieren die bedoeld zijn om te werken, dus wat steviger dan het luie vlees. De gaartijd is langer daardoor. Je kunt ze waarschijnlijk het beste koken en ze worden nu ook wel gebruikt voor de erwtensoep en bonensoep. Maar je kunt ze ook langzaam garen in de oven, ingewreven met specerijen en zout, of braden in de pan. Eerste stap: op zoek naar scharrelvarkenpootjes. Wordt - op termijn - vervolgd.
Labels: Varkensppootjes
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage