<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 04, 2011

Willemijntjes winterpot


Al jaren vaste klant van een tweedehands boekhandel in Eindhoven. Een paar jaar geleden kreeg ik een stel kookschriftjes mee. Eén staat op naam. Willemijntje Prooper - Judels schreef er haar naam op in februari 1934. Ze verzamelde 'recepten en andere merkwaardigheden'. Een beetje genealogie-googlen en je ziet dat Willemijntje op 32-jarige leeftijd trouwde met de Delftse drukker Daniël Prooper. Zij hadden een drukkerij aan de Koornmarkt, het 'Fleet street' van de stad. Ze trouwden in 1912 en overleden in 1942 en 1943. Kinderen kregen ze niet, maar er trok wel een zus van Daniël in huis. Dat laatste weet ik, omdat er een bestelbon voor haarwater in het schriftje zit: Voor mejuffrouw J.G. Prooper, Lotion Pekelharing, van de firma A.D. Den Boer op de Overtoom in Amsterdam.

Behalve handgeschreven recepten zitten er tal van knipsels in. Waaronder een foto van de bekende Utrechtsche zanger Jac. Caro, die tijdens een Wagner-uitvoering in Tivoli te Utrecht plotseling overleed. Ach, Willemijntje droomde van een bas-bariton!(Meer over deze zanger: http://www.dutchdivas.net/bassen/jacques_caro.html)

De recepten spreken van soberder tijden, het was crisis toen Willemijntje - inmiddels in de vijftig - haar verzameling bgeon. Hier haar recept voor Winterpot.

Winterpot

Benoodigdheden: 1 pond saucijsjes, 1 flinke bos dikke prei, 1 pond winterwortelen, 2 kilo aardappelen, water, zout een weinig maïzena, wat peterselie.

Bewerking: de peen aan reepjes snijden of met een rauwkost rasp raspen. De aardappelen schillen en daarna aan schijfjes snijden. De prei aan dunne reepjes snijden. Doe in een pan eerst de aardappelen, dan de prei, dan de saucijsjes, dan de wortels. Werp er dan kokend water bij tot alles tot de helft in het water staat. Er kan nog 20 tot 40 gram boter bij gedaan worden, maar dat is niet noodzakelijk. Doe er nog een beetje peper en zout bij. Brengt alles dan aan de kook en laat het geheel staan smoren.

Hier houdt het recept op. Ik neem aan dat de peterselie er fijngeknipt overheen gaat bij het opdissen.

Op de foto de Delftse Koornmarkt in 1920. Helaas weet ik niet wie de foto gemaakt heeft.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage