<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, januari 30, 2011

Winterbbq met Lapse soepGisteren, park Sonsbeek in Arnhem, vuurtjes in een vorstig landschap, veel mensen, heerlijk eten, dankzij Eds Kitchen en Casa Foresta. Twee fantastische buitenkeukens, wat kleiner spul, en heel veel gezellig mensen, en een muziekje. Barbecue in de winter? Is dat niet vreemd? Nee hoor, denk eens aan al die legers die door Europa trokken en ook een warme maaltijd wilden. Reken maar dat een veldkeuken snel georganiseerd kon worden. Aan morrende hongerige troepen heb je niets.
Het plaatje is een detail van het wandkleed van Bayeux. Met prachtige veldkeuken. Boven het linkervuur hangt een kookpot. Daar heeft vast een warme brij of dikke soep in gezeten. Brij van graan erg populair in de middeleeuwen.

Wij kregen Lapse aardappelsoep met zalm. Dat was er in de middeleeuwen natuurlijk nog niet, want aardappelen kenden we toen nog niet in Europa. Toch een recept voor Lapse soep op een koude dag als vandaag mag ook binnen genuttigd worden.

Lapse soep

Dit heb je nodig voor vier personen:
300 gram bloemige aardappelen. 1 liter groentebouillon, 200 gram verse wilde zalmfilet, zout, 1 eetlepel pittige mosterd, 1 eetlepel geknipte dille. Naar keuze: room, of sojaroom.

En zo doe je het:

Kook de aardappelen gaar in de schil. Pel ze en hak ze in stukken. Breng de bouillon aan de kook en laat daarin de aardappelen uiteenvallen. Wrijf het geheel door een zeef en voeg zo nodig nog wat water toe. Breng opnieuw aan de kook en roer er een lepel mosterd en zoveel zout als je prettig vindt door. Snijd de zalm (zonder vel en graten) in stukken. Voeg die toe aan de soep en laat de zalm nét gaar worden.
Verdeel de soep over vier stevige kommen, garneer met wat fijngeknipte dille en desgewenst wat (soja)room. Heerlijke wintersoep.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage