<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, februari 14, 2011

Bermsla : wees bescheiden!Het groen begint weer een beetje uit te lopen en dat doet de mens verlangen naar frisse blaadjes voor in de sla en soep. Ik zag gisteren dat de munt al begint op te komen, en de engelwortel, de primula, de Maartse viooltjes en nog veel meer. Zelfs de snijbiet die overwinterde maakt al weer nieuw blad. Tijd om aan bermsla te gaan denken dus. Eten uit het wild, wordt het nu ook wel genoemd. Er zijn inmiddels zelfs flink wat lieden die daar cursus in geven, snaaien uit het wild. Tja, aan een goed plantengidsje heb je op termijn meer, tenzij je in ernstig onbekend gebied bent. Het is tenslotte vooral voor het leuk en niet voor de bittere noodzaak.
Wat kun je nu zoal plukken? Van veel planten vooral het jonge blad en de bloemen, denk aan hondsdraf, smeerwortel, look zonder look, zuring, zandraket, akkerkool, molsla, herderstasje en nog veel meer. Maar neem van alles niet te veel, vanwege eventuele bijwerkingen in de laxatieve sfeer.

Wie van alles wel eens een blaadje gesnoept heeft weet waarom we deze planten niet op grote schaal telen. De smaak is duidelijk minder aantrekkelijk dan sla, spinazie, snijbiet, groenlof en kool. Zo simpel ligt dat. Bermsla is er voor het leuk en een beetje spannend. Of - als het om bloemen gaat - gewoon voor het mooi. Primula veris en pinksterbloem, meidoorn en kastanjebloem. Dat soort dingen.

Wanneer is plukken uit het wild wél zinnig? Wanneer je bepaalde kruiden zoekt als smaakmaker, die je niet zo gauw in de winkel zult vinden. Pimpernel, of steentijm. Ik kwam in de Cinque Terre in Italië zelfs wijnruit in het wild tegen.

Waar het dus om gaat is: ogen open, laat je verrassen door wat de natuur te bieden heeft, wees selectief en laat vooral voldoende over voor de dieren die deze bermsla echt nodig hebben. Doe zoals die Italiaanse geheel in het zwart gehulde oude dametjes, die je vroeger langs de kant van de weg zag scharrelen: neem van alles een klein takje, wees bescheiden. Moeder Aarde schrikt zich een hoedje als alle mensen weer uit de natuur gaan eten. Daar is ze niet meer op gebouwd.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage