<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, februari 03, 2011

Egyptische EierenWe blijven nog even in Egypte, in gedachten heden en op de dis in het verleden. In de piramides zijn behalve de degelijk verpakte doden ook bijgiften gevonden van voedsel. Zo had de dode op weg naar het dodenrijk een voorraadje bij zich. En wat er niet meegegeven werd, kreeg een plaatsje op de muur.

Bij een historische Egyptische maaltijd hoort niet alleen de melokhiasoep van gisteren, hamine eieren mogen niet ontbreken. Die serveerde je met gekookte peulvruchten, ui, groene kruiden, olijven en brood.
En als je van hardgekookte eieren houdt, dan zijn deze eieren echt een openbaring.

Hamine eieren

Dit heb je nodig: per persoon één of twee eieren van kip, eend, of gans, water, olijfolie, uienschillen.

En zo doe je het: Doe het water in een pan met dikke bodem, leg de uienschillen op de bodem en leg daar de eieren op. Het water moet ruim boven de eieren staan. Giet een laagje olie op het water. Breng het water aan de kook en draai daarna het vuur laag. Laat de eieren een uur of zes of langer koken. Zorg dat er voldoende water in de pan blijft, de olie helpt tegen het indampen, maar zes uur is lang.
Haal de eieren uit de pan, spoel ze onder koud stromend water af, laat ze afkoelen en pel ze. Het wit zal glazig bruin zijn geworden, en de eidooier romig lichtbruin.

Je kunt ze ook zonder de uienschillen koken op dezelfde wijze, dan is het wit glazig en het geel romiger dan we gewend zijn. Je kunt ook halverwege de schil van de eieren een beetje kapot maken als je wél uienschillen gebruikt. Dan krijg je een fraai gemarmerd effect. Eigenlijk hoor je de eieren een etmaal te koken. Maar dat verandert niet veel meer aan de structuur van het ei of de smaak.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage