<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, februari 02, 2011

Egyptische oersoepMet al die bewegingen in Egypte kan het niet anders: we maken maar weer eens een echt oud Egyptisch gerecht uit de tijd van de farao's. Een echte boerensoep, die ook nu nog heel populair is. Je hebt er een plant voor nodig, die wij niet kennen hier, de melokhia, meloukhia, mouloukia, of Egyptische malve. Officieel heet de plant Corchorus oliotorus. Soms kun je hier de gedroogde bladeren krijgen, en heel soms is er een diepvriespak te vinden. Maar als je dat allemaal niet kunt vinden, dan is spinazie een goed alternatief, hoewel die niet dezelfde stroperigheid krijgt als de melokhia. Hier een recept, en zoals bij alle oude recepten, zelf variƫren met hoeveelheden mag. In moderne recepten zie je dat er cayennepeper door gaat. Dat dus maar niet, voor het echte farao-gevoel. Neem Afrikaanse cubebepeper, staartpeper dus. Dat past heel goed. Niet iedereen is een fan van deze Egyptische oersoep geweest. Het verhaal wil dat Kalief Al-Hakim in de elfde eeuw het een afschuwelijk slijmerig gerecht vond. Maar daar trekken we ons niets van aan.

Melokhia

Dit heb je nodig: flink stuk lamsschenkel, 2 fijngehakte uien, 4 teentjes knoflook uit de knijper, zout, (staart)peper, anderhalve liter water, 250 gram gedroogde melokhia bladeren of een pond wilde spinazie.

Zo doe je het: Neem een pan met stevige bodem en doe daar het lamsvlees, de ui, de tenen knoflook, zout en peper in met het water. Breng aan de kook en schuim af en laat dan tenminste een uur, maar liever langer trekken. Verwijder het lam, laat afkoelen, pluk dan het vlees van het bot en bewaar dat. Zeef de bouillon en breng die opnieuw aan de kook. Voeg de melokhia-bladeren toe en roer goed, draai dan het vuur laag en laat een minuut of twintig zachtjes doorkoken. Maak af op smaak met zout en peper.

Serveer de soep met Turks brood, het fijngehakte vlees, gestampte zwarte olijven met korianderblad, en hardgekookte eieren.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage