<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, februari 04, 2011

Koelkast of ijskastGisteren bij Familie Nederland gezellig met luisteraars en presentator Ben Kolster gekeuveld over de koelkast. Of was het nou ijskast? Of frigidaire? IJskast is een begrip dat dateert uit de tijd dat er nog een staaf ijs in de kast ging om voor koeling te zorgen. Die werden aan huis bezorgd door de ijsmannen, een verdwenen beroep.

De elektrische ijskast heet dus koelkast, omdat er een elektrisch koelelement in zit en het ijs dat er in gaat is consumptie-ijs. Hier kwam de koelkast pas echt in de mode in de jaren zestig van de vorige eeuw. Consumenten konden toen met koopzegeltjes van grootgrutter Albert Hein Premie van de Maandclub een koelkast bij elkaar sparen met een beetje aanbetaling. Werknemers van Philips konden er eentje kopen via de Personeelwinkel. Meestal waren dat table top modellen, met een minuscuul vriesvakje erin. Pas veel later kwamen de dubbeldeurs gevallen met een deel koelkast en een deel vriezer.

In ons huis zat aan de noordmuur, pal achter de deur een plank arduin, daar bleef ook alles heel koel op in de tijd dat er geen vriezer in huis was. Maar dat was natuurlijk nooit zo effectief als de koelkast en afhankelijk van de buiten- en binnentemperatuur.
Vandaag dus een recept waar je een vriesvak voor nodig hebt. We maken sorbetijs.

Ananas Sorbetijs

Dit heb je nodig: een verse ananas, 75 gram suiker, sap van halve limoen, 2 centimeter vers geraspte gemberwortel, verse blaadjes van citroenmelisse

En zo doe je het: Pureer de ananas, los de suiker op in wat lauw water en giet dat bij de massa, doe het limoensap erbij. Roer er de geraspte gember door. Doe het mengsel in de ijsmachine. Doe het bevroren mengsel in een bakje in het vriesvak. Maal het fijn in de keukenmachine wanneer het bevroren is, en herhaal dit ongeveer om het uur tot er fijne ijskristallen zijn ontstaan. Mooie bolletjes maken met een ijstang in een fraai kommetje, en garneren met blaadjes citroenmelisse.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage