<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, februari 05, 2011

Koelkast - vervolg


Wij hadden thuis een Kelvinator, een Amerikaans merk koelkast dat zijn naam aan lord Kelvin ontleent, de uitvinder van het absolute nulpunt qua temperatuur. De productie van deze elektrische koelkasten begon al aan het begin van de twintigste eeuw. Wij hadden natuurlijk een na-oorlogs jaren vijftig model, die nu in retro-look weer populair zijn. Dat was toen heel modern.

De eerste types uit de jaren tien en twintig waren vooral experimenteel. Soms moesten onderdelen voor de koeling in de kelder worden geïnstalleerd, terwijl de - nog houten - kast in de keuken stond. Veel buizen en slangen dus. En goedkoop waren ze al helemaal niet. Ik las ergens dat een koelkast in 1922 flink duurder was dan een T-ford. In veel landen werd er aan moderne koelkasten gewerkt, en vooral het diepvriesvak voor de ijsblokjes werd populair in de jaren twintig en dertig, toen de cocktails de wereld veroverden. Ik heb het ijsblokjesbakje nog van die oude Kelvinator. Het is namelijk ontzettend handig. Een aluminium bakje met een los hekwerkje van plastic. Op dit moment zit er bouillon in. Handig voor soepen en sauzen. Maar zo'n vriesvak was vooral handig om ijs te maken. Hier een ouderwets recept en een snelle moderne versie eronder:

Rum rozijnen ijs

Dit heb je nodig: 150 gram rozijnen, 150 ml donkere rum, 4 eidooiers, 50 gram suiker, 2,5 dl (soja-)melk, 3,5 dl (soja-)room.

En zo doe je het: Laat de rozijnen een halve dag in de rum weken. Klop in een RVS-kom de eidooiers en suiker tot ze romig, dik en licht van kleur zijn. Breng de melk aan de kook en roer die dan door het eimengsel. Gebruik de mixer, want het moet er stevig aan toe gaan. Zet de RVS-kom in een pan met water, dat net aan de kook is. Roer langzaam gedurende een minuut of tien tot de custard dik begint te worden.
Giet de rozijnen af en vang de rum op. Roer die door de custard. Roer er ook de room door. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat die draaien tot het ijs begint te stollen. Doe er op het laatst de rozijnen door. Bewaar in een plastic doos in de vriezer.

Snelle variant: Het kan een stuk eenvoudiger, dan krijg je ook lekker ijs, maar het is minder 'rijk'. Gebruik dan geen eieren en melk, maar alleen sojaroom. Meng de sojaroom met de rum van de uitgelekte rozijnen. Suiker naar smaak toevoegen. IJs is altijd wat minder zoet als het koud is, dus het mengsel mag best aan de zoete kant zijn. Ga verder als boven te werk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage