Prei Erbij

De allium-familie zit nog steeds in mijn hoofd. Wat zegt Anthimus aan het begin van de 6e eeuw er eigenlijk over? Al snel bij het behandelen van de groente heeft hij het over prei. Die kun je - gezondheidstechnisch - het hele jaar door eten. Je kunt prei ook aan allerhande stoofpotten toevoegen, maar dan moet je hem eerst even blancheren.
Prei was ook goed voor de stem, dacht men. Het schijnt dat de Romeinse keizer Nero voortdurend prei at om zijn stem te verbeteren.
Anthimus werkt natuurlijk nog geheel volgens de humeurenleer. Uien zijn vochtig, sjalotten zijn beter dan uien. Knoflook is goed om je te verwarmen, behalve als je last van je nieren hebt, dan moet je de teentjes spaarzaam gebruiken.
Een recept uit Aaltje (1887)
Gestoofde prei met zuring
Schil de prei goed af en was hem en gebruikt ze zo lang als het wit reikt. Men snijdt ze rauw in stukjes en stooft ze even af in water met zout. Daarna roert men er de zuring door.
Mmm, ik geloof dat ik de prei in boter zou stoven in plaats van water.
Labels: Prei Anthimus Allium
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage