<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, februari 15, 2011

Schol met komkommersaus


Opgeduikeld in een 2ehands boekwinkeltje in Steenwijk. Een bijlage van Margriet uit 1983. Feestelijke menu's voor nog geen F.15,--. En vaak voor flink wat minder dan die vijftien piek. We zijn sindsdien 'feestelijk' heel wat anders gaan invullen. Mexicaanse rijst met Frankfurters, slavinken met aardappelsalade, varkenslever met roomsaus, of een doperwtenschotel met courgette. Wie zou dat nu nog met de feestdagen op tafel zetten? En als toetje volstaan met appelmoes met kaneel, fruit, of zelfs helemaal geen toetje? Margriet-lezeressen vonden dat kennelijk normaal.

Hoe ik ook mijn best doe, ik kan er weinig aanlokkelijks in vinden. Klinkt een recept al goed - zoals de Spaanse omelet - dan gaan er weer onbegrijpelijke dingen in, zoals witte bonen. De soep wordt altijd gemaakt van bouillontabletten, het vlees altijd gebakken in margarine. En veel pakjes, zakjes en potjes en blikjes.

Redelijk onschadelijk is het recept voor schol met komkommersaus. Hoe je schol moet bakken laat ik even aan jullie zelf over, boter natuurlijk, of olie. Wel even door de bloem wentelen, dan plakt het minder en neem rijstbloem, dat verpest de vissmaak niet.
Zo maakte je in 1983

Komkommersaus


Dit heb je nodig: 1/2 komkommer, dille (vers of uit de diepvries), 6 eetlepels slasaus

En zo doe je het: schil de komkommer en rasp die en roer hem met de fijngehakte dille door de slasaus. Maak af op smaak met peper en zout en dis op bij de vis.

Hoe zouden we zo'n sausje nu maken? In ieder geval met wat meer komkommer, liefst mét schil vanwege de vezels, met verse dille en met crème fraiche, of zelfgemaakte mayo. Is de moeite van proberen waard. Dinsdags staat hier de visboer met een kraam in het dorp. Straks even een paar scholletjes halen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage