<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, februari 25, 2011

Snelle soep met ballenGoed, het begon er dus mee dat ik een granaatappel kreeg. En dan moet je daar dus wat mee. Heerlijk, granaatappelpitjes! En omdat het gisteren absoluut soepweer was, zocht ik dus in het Perzische kookboek naar het recept voor granaatappelsoep dat ik ooit maakte. Maar geen spoor te bekennen. Ook niet in het soepboek. Ook niet in het andere soepboek. Ook niet in een verzamelwerkje over de regio. Inmiddels begonnen hier de magen te knorren. Nu heb je dat al gauw bij het bladeren in kookboeken, maar het was inmiddels wel zeven uur. Er moest dus een snelle oplossing komen. En die kwam er. Viel helemaal niet tegen. Wel handig als je een parallel proces in de keuken op gang kunt zetten, gaat het nog sneller.

Snelle granaatappelsoep met ballen

Wat deed ik: Pan met water op het vuur met daarin fijngehakte bleekselderij wat stengels plus het groen, een handje worteltjes in plakjes, halve ui in kwart ringen, theelepel peperkorrels. Dat bracht ik aan de kook. Daarna pulkte ik de granaatappelpitjes los en legde ze op een schoteltje. Ik spoelde een flinke bos korianderblad af en wapperde die droog.

Wat deed C: Hakte een ui ragfijn en wat teentjes knoflook in fiezeltjes. Deed die door het lamsgehakt. Daar ging ook ruim geelwortelpoeder en garam massala door. Hij kneedde het gehakt tot alles goed gemengd was.

Wat deden we samen: Toen de soep eenmaal goed aan de kook was draaiden we balletjes ter grootte van een pingpongbal van het gehakt en plempten die in de soep. We roerden zodat ze niet aan de bodem van de pan zouden plakken. Toen de pan vol ballen was, en de soep weer kookte, deden we er ook nog een blikje (gestoomde) linzen door en de granaatappelpitten. Beetje zout erbij. En toen de soep weer kookte, ging het vuur af en knipten we er ruim korianderblad door.

Wat deden we nog meer: we aten de soep en vonden dat het weliswaar niet zo Perzisch was, en al helemaal niet leek op het recept van vroeger, maar dat deze soep met ballen er beslist mee door kon. Volgende keer de ballen even door losgeklopt ei en (rijste)bloem rollen, misschien.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage