<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, februari 08, 2011

Soepje van Lente-uiHet is pas begin februari en toch jeuken de vingers al om in de tuin aan de slag te gaan. Eigenlijk wil ik al radijsjes zaaien, maar het is echt allemaal aan de vroege kant. De oerprei heeft de winter overleeft, evenals de snijbiet, de rode engelwortel, de bieslook piept alweer tussen de tegels vandaan. Ervaring heeft mij geleerd om rustig te wachten tot het echt lente wordt. Maar in de keuken kunnen we wel vast inspiratie in lente-groente zoeken. Voor een groot historisch diner moet ik receptuur uitproberen. Altijd beter eerst kleinschalig te experimenteren voor je veertig mensen op de proef stelt. We eten door de eeuwen heen en beginnen met een middeleeuws gerechtje, cebolace, dat zoveel wil zeggen al:

Lente-uitjessoep

Dit heb je nodig: 2 bosjes lente-uitjes, handje peterselie, dito kervel, dito waterkers, dito zuring, dito bieslook, dito selderijblad, 1 liter kruidenbouillon of kippenbouillon, snuf kaneel, snuf korianderpoeder, zout, rijstmeel, 3 eidooiers, boragecress.

En zo doe je het: Hak de uitjes en de groene kruiden fijn. Breng de bouillon aan de kook en doe het groen erbij. Maak de soep op smaak met kaneel, koriander en zout. Bind de soep met een eetlepel rijstmeel en drie losgeklopte eidooiers. Zorg dat de soep daarna niet meer aan de kook komt, kan anders gaan schiften. Garneer met boragecress.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage