Ui-termate spannend

Volgende week ga ik zaden halen bij Ton Vreeken in Dordrecht. Vorig jaar heb ik fantastische kleine uitjes geoogst, maar nu wil ik wat anders, namelijk Welsh holtsers, een soort stengelui of pijpui. De versie die Vreeken verkoopt is waarschijnlijk een moderne versie. De jacht is geopend op heirloom holtsers.
Ik vond ze in Food in England, maar ik kan er geen fraaie plaatjes van laten zien. Ze lijken hier wel een beetje op, maar groeien in een kluitje aaneen. Dat wordt experimenteren deze zomer. Volgens FiE moet je ze in het voorjaar eten en wel zo:
'Neem holtsers, hak ze fijn en fruit ze in spekvet en giet er voldoende losgeklopt ei over om de uitjes te bedekken, voeg peper en zout toe, hussel de boel even om en laat het dan op laag vuur staan tot het ei net gestold is, op een warm bord laten glijden en opdissen. Is heel goed'
Ga dat maar even maken met gewone stengelui, kijken hoe het werkt. Smaak zal anders zijn.
Ui, brood en kaas waren in Engeland lang traditionele boerenkost. Gemakkelijk mee te nemen naar het land. Hier een 12e eeuws rijm over deze armelui's kost:
'In script he bare both bread and leeks,
He was forewoke and all foresweat
A man might see through both his cheeks
And everywrang tooth where it sat'
Dat is pas mager!
Labels: Ui roerei
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage