<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, februari 23, 2011

Zuppa alla PaveseGisteren beloofde ik de originele versie van de Zuppa alla Pavese te geven. De 'Hollandse' jarenvijftigversie deed me een beetje grinniken: een gebakken ei, lekker makkelijk. Want de truc van deze soep uit Pavia is dat je het rauwe ei op een gebakken stuk brood drapeert en daar voorzichtig de kokende bouillon overheen giet, zodat het ei stolt, maar niet uitloopt. Een vorm van pocheren dus. Dat vereist enige handigheid.

Waarom de soep Pavese heet? Waarschijnlijk gewoon naar de Lombardische stad Pavia en niet naar de Cesare Pavese, de Italiaanse dichter en schrijver. Italianen zelf vertellen er graag een mooi historisch verhaal bij. De Franse koning Frans I belegerde de stad Pavia, kreeg onderwijl trek, schoof aan bij een boerenfamilie en kreeg dit snel te bereiden gerecht opgedist. Mooi verhaal, maar oncontroleerbaar. Dat het een eenvoudige plattelandssoep is, vast wel. Dat het snel te bereiden is wanneer je - zoals vroeger gebruikelijk was - een mooie pan bouillon hebt staan op het eeuwig warme fornuis, geloof ik ook wel. Maar de connectie met de Franse koning Frans I? Inderdaad belegerde en veroverde hij Lombardije. Hij verbleef lang in die regio met zijn leger. Maar of dat tot de uitvinding van deze soep heeft geleid? Wie zal het zeggen. Ma - si non è vero, è ben trovato!

Zuppa alla Pavese

Dit heb je nodig voor zes personen: 3 eetlepels boter, 6 sneden stevig, grof brood, anderhalve liter kippe- of vleesbouillon, 6 eieren,m versgemalen peper, 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas. Naar keuze: fijngehakte peterselie, nootmuskaat.

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 180 graden en draai hem uit als hij deze temperatuur bereikt heeft en zet er zes soepkommen in. Breng de bouillon aan de kook en houdt hem goed warm. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak de sneden brood aan beide kanten goudbruin. Verdeel ze over de voorverwarmde soepkommen. Breek voorzichtig een ei boven het brood, zodat de dooier heel blijft en het wit niet over de rand stroomt. Breng de bouillon nog even tot het kookpunt en giet dan voorzichtig met een pollepel de bouillon over het ei, zodat dat gaart, maar wel in vorm blijft. Vul dan de kom verder met bouillon. Voeg peper toe naar smaak en eventueel wat zout. Strooi dan de versgeraspte Parmezaanse kaas over de soep. Als je wilt kun je er nog fijngeknipte peterselie en een snuf versgeraspte nootmuskaat over doen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage