<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, maart 18, 2011

DaslookpannenkoekenOmdat daslook gegeten moet worden wanneer de blaadjes jong en mals zijn, nog maar een ander recept uit de Keltische Kostelijkheden. Je kunt van speltmeel namelijk ook uitstekend pannenkoeken bakken. En daar doe je dan weer daslook bij. De foto is van spelt op een akkertje in de tuin van Schaloen, tegenwoordig Kasteel Oud-Valkenburg. Ben je in de buurt, ga er dan zeker eens wandelen. Er is een prachtig kruidentuin en een heemtuin bij, een oude watermolen en het is een oase ten opzichte van het drukke toeristische Valkenburg. Jaren geleden was ik in de gelegenheid om op m'n dooie akkertje de akkertjes vol oude granen en andere gewassen te fotograferen. Wat bijzonder was, ook het oude 'onkruid' als korenbloemen en kokkelkoren en papavers kregen hun traditionele plaatsje tussen het graan.


Speltpannenkoeken met schapenkaas en daslook


Dit heb je nodig voor vier pannenkoeken: 250 gram speltmeel, 80 gram daslook, 150 gram verse schapenkaas, 2 eieren, snuf zout, water, reuzel.

En zo doe je het: was en droog de daslook en hak die grof. Klop de eieren los in een kom en roer er het meel, de daslook en de verbrokkelde schapenkaas door en de snuf zout. Voeg voldoende water toe om er een mooi pannenkoekenbeslag van te maken. Vet een koekenpan met reuzel in, verhit die en giet er precies zoveel beslag in als nodig is om de bodem geheel dun te bedekken. Laat het drie tot vier minuten aan de ene kant bakken, keer dan de pannenkoek om en bak nog eens drie tot vier minuten.
Klaar is kees. Je kunt er wat honing bij serveren, of wat gesmolten reuzel.

Vrij naar Achim Werner, Keltische Kostbaarkeiten

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage