<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 31, 2011

Hazelnootkoekjes uit de prehistorieVandaag ga ik weer naar Limburg om te vertellen over de Culinaire Canon van Limburg. Eerst in de bibliotheek van Maastricht, daarna bij Goeiemorgen Limburg van L1.
De eerste boeren die ons land gingen koloniseren waren de Bandkeramiekers die de vruchtbare loessgronden vanaf de Donau tot Zuid-Limburg in de loop der tijd bevolkten. Hier kwamen ze zo ongeveer zesduizend jaar geleden aan. Ze boerden namelijk goed en hadden daardoor een behoorlijke bevolkingsaanwas en dus steeds meer landbouwgrond nodig. Met het graan kwamen allerlei andere gewassen mee, zoals dat leuke roze bloempje op het plaatje. Dat is kokkelkoren. De zaadjes ervan lijken precies op graankorrels, maar ze zijn giftig. Dat plantje kon je dus maar beter niet tussen je halmen hebben staan.

Hazelnootkoekjes

Prehistorische recepten kennen we natuurlijk niet, we kunnen wel experimenteren. Zo bakte ik in het museum van Maaseijk prehistorische koekjes van gerst, hazelnoten en honing. Hoe meer hazelnotenmeel des te smakelijker en luchtiger. Dus neem tenminste half om half gerstemeel en hazelnootmeel, voldoende honing om de koekjes lekker zoet te maken en wat water, lijnolie of reuzel om het tot een soepel deeg te kneden.
Neem telkens een eetlepel deeg vorm daar een balletjes van en druk dat plat op een hete steen in de as bij het open vuur. In een kwartiertje heb je heerlijke koekjes.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage