Lekker Limburg en Echter Vuurstein
Vandaag ga ik op pad naar Limburg, eerst gezellig bij Ger Houben te gast in zijn programma Het Balkon van Limburg. We gaan het natuurlijk hebben over de culinaire canon van Limburg. Komende donderdagavond geef ik de eerste lezing over dat onderwerp. Leuk als er veel mensen zouden komen luisteren en proeven.
Zuid Limburg is een heerlijke plek om te zijn. Je voelt er als het ware de eeuwenlange bewoningsgeschiedenis. Je maakt even deel uit van die eeuwigheid en continuiteit.
Vandaag ga ik op zoek naar oude en nieuwe Limburgse streekgerechten. Vooral de plantaardige dan. Al is het nog vroeg in het jaar, ik verwacht toch al het nodige tegen te komen aan pril groen. Het is mooi weer om eens te gaan kijken hoe het land erbij ligt. Lang geleden alweer mocht ik regelmatig een historisch recept laten proeven tijdens een Limburgs culinair programma van Ger Houben op L1, Ger Houben Anders. Ging helemaal over het mooie Limburgse koken en eten. Er kwamen veel mensen echte Limburgse specialiteiten laten zien en proeven. Hun namen ben ik vergeten, maar de man die Echte Vuurstein maakte, ja die is natuurlijk blijven hangen, met zijn recept daarvoor. En ik bewaar nog steeds een vuursteintje in de collectie memorabilia. Het is ouderwets suikerwerk!
Echter vuurstein
Dit heb je nodig: 750 gram kristalsuiker, 150 gram honing, 100 gram blanke stroop (glucosestroop), 30 gram bloem, 250 cc water, 3 cc anijsolie
En zo doe je het:
Los de bloem op in het water, voorkom klontjes. Giet alles, behalve de anijsolie, in een hoge pan met dikke bodem. Verhit al roerende tot de suiker is opgelost.
Was met een kwastje met water de suikerkristallen van de want.
Plaats een suikerthermometer in de vloeistof en laat doorkoken tot 130 graden Celsius. Dompel de bodem van de pan even in koud water om het kookproces te stoppen. Giet de suikerstroop uit op een licht ingeoliede marmeren plaat.
Vouw met een eveneens licht ingeoliede metalen spatel d buitenrand naar het midden om het afkoelen gelijkmatig et laten verlopen. Zodra de massa zover is afgekoeld dat hij te hanteren is, trek dan, met licht ingeoliede handen, de massa uit tot een koord. Vouw steeds samen en trek weer uit. Voeg tijdens deze bewerking de anijsolie in 2 tot 3 keer toe. Door het steeds samenvouwen en uittrekken zal de anijsolie zich gelijkmatig door de massa verspreiden. Als de massa zover is afgekoeld dat hij enigszins zijn vorm behoud, verdeel hem dan in vieren. Vorm van elk deel een vingerdikke rol en knip deze met een licht ingeoliede schaar in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Bestuif de stukjes direct met maïzena en laat ze verder van elkaar afkoelen. Verwijder de overtollige maïzena en verpak de vuurstein direct in vetvrij papier. Bewaar in een goedsluitende bus.
Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 125 stuks. Tip voor beginners: neem de helft.
Op de foto de presentatoren van Het Balkon van Limburg, met Ger Houben in het midden. De foto plukte ik van de website van L1. Ik hoop dat ze dat goed vinden!
Labels: Limburg Suikerwerk L1
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage